Odabir svadbene torte veoma je bitan većini mladenaca, a prilikom odluke o tome kakvu ćemo tortu imati na svom svadbenom slavlju, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora.

Galerija Svadbena torta Svadbena torta Svadbena torta +16 Svadbena torta

1. Finalizirajte listu gostiju

S obzirom na to da torte mora biti dovoljno za sve goste, prije naručivanja morate znati koliko ćete osoba pozvati na svadbu. Torta se u većini slučajeva naručuje po šnitama – koliko gostiju, toliko šnita torte. Upravo je zato važno da uzmete u obzir broj ljudi koje zovete na slavlje. Ako su u pitanju manje svadbe i imat ćete manje torte, računajte kako u jednoj klasičnoj okrugloj torti promjera 26 ili 28 centimetara ima između 16 i 20 šnita.

2. "Buttercream" ili fondant?

Svadbene torte najčešće se ukrašavaju kremom od maslaca i šećera (većina je poznaje pod nazivom "buttercream") ili fondantom (šećerna masa). Nema sumnje da je zbog maslaca "buttercream" ukusniji od fondanta i idealan je za torte rustikalnijeg izgleda. S druge strane, ako želite tortu savršeno glatke vanjske teksture, onda je fondant bolji izbor. Kada su u pitanju čokoladne torte, za ukrašavanje će poslužiti ganache (krema od čokolade i slatkog vrhnja). Ganache od bijele čokolade lako se dodavanjem boja može pretvoriti u kremu po vašem (vizualnom) ukusu.

3. Vodite računa o vremenskih uvjetima

Ako imate svadbu usred ljeta kada temperature mogu itekako porasti, slastičari savjetuju da izbjegavate torte ukrašene slatkim vrhnjem i "buttercreamom" ili pak one koje u sebi imaju meringom (kora od bjelanjaka i šećera). Razlog? Sve navedeno je lako topivo na visokim temperaturama. Zato vodite računa o vremenskim uvjetima ako imate ljetnu svadbu na otvorenom ili pak nemate 100% povjerenja u klimatizacijski sustav odabrane sale.

Svadbena torta Posljednjih godina iznimno su tražene takozvane "gole" torte (Foto: Getty Images)

4.Spustite očekivanja na realnu razinu

Često se zaljubimo u savršenu tortu koju smo vidjeli na stranicama nekog magazina ili internetu. Pritom zaboravljamo da se torte za profesionalna snimanja ponekad stiliziraju satima, a pritom o njima brine mnogo asistenata zaduženih za popravljanje svake mane koja nastaje zbog stajanja torte izvan hladnjaka. Sve ostale mane koje oni ne uspiju popraviti naposljetku sakriva Photoshop. Imajte na umu da neke kompliciranije detalje u dekoraciji možda nije moguće replicirati u egzaktnom obliku.

5. Ne čekajte zadnji trenutak za naručivanje torte

Ako ste sigurni u odabir slastičara kojem ćete povjeriti izradu svoje torte, unaprijed se informirajte o tome kada je točno treba naručiti. Ne čekajte zadnji trenutak kako ne biste "uletjeli" u gužvu i izgubili termin za tortu u željenoj slastičarni.

Vjenčani buket Za najljepše bukete mladenki: S ovim vrstama cvijeća nikada ne možete pogriješiti

Izbori slavnih dama mogu vam poslužiti kao inspiracija Odabiri 20 slavnih dama: Izdanja u kojima su se pojavile kao gošće na vjenčanjima

6. Torta u skladu sa salom? Može, ali i ne mora

Neke mladenke žele imati tortu koja će se u određenim ukrasnim elementima podudarati s uređenjem mjesta svadbenog slavlja. Ako vam je stalo do toga, onda prije naručivanja torte morate definirati i dogovoriti sve detalje vezane uz taj aspekt svadbe. S druge strane, ako vam to nije bitno i tortu promatrate kao zasebni element, slobodno je naručite i prije ugovaranja uređenja.

U galeriji pogledajte 20 svadbenih torti koje vam mogu poslužiti kao inspiracija prilikom odabira slastice kojom ćete uveseliti goste na svojoj svadbi.

Svadbena torta Ne morate se ograničiti samo na odabir bijele torte (Foto: Getty Images)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju