Znanost se često smatra područjem kojim dominiraju muškarci. Zapravo, žene čine samo oko 30 posto radne snage u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), a muškarci znatno nadmašuju žene u većini STEM područja u visokom obrazovanju.

Rodne razlike posebno su velike u nekim od najbrže rastućih i najbolje plaćenih poslova budućnosti, poput životnih i računalnih znanosti i inženjerstva.

Konferencija Women Who are Changing Science - Driving bold research in Canada and Croatia, biti će održana u Zagrebu (12. rujna 2022.) i Splitu (14. rujna 2022.) u organizaciji Dr. Igora Štagljara sa Sveučilišta u Torontu, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) iz Splita, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu te veleposlanstva Kanade.

Cilj konferencije je istaknuti ulogu inkluzivne znanosti u izgradnji održive budućnosti za sve kroz znanost, tehnologiju i inovacije. Ovaj će događaj također biti prilika za povezivanje znanstvenika iz Kanade i Hrvatske, za razvoj značajnih i trajnih istraživačkih partnerstava, za izlaganje privatnog sektora izvrsnosti znanstvenog istraživanja u Kanadi i Hrvatskoj kao i za prepoznavanje izazova i prilika za žene u znanosti općenito .

Radni jezik konferencije je engleski, a na oba događanja zajedno očekujemo nekih 300-tinjak sudionika, uključujući predstavnike Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva gospodarstva, Grada Zagreba i Grada Splita, te raznih institucija. Također očekujemo i suradnju s privatnim sektorom.

Slika nije dostupna "Znanost me čini sretnom": U Hrvatskoj su 46 posto aktivnih znanstvenika žene

U sklopu programa, sudionicima će se obratiti i podijeliti svoja iskustva šest inspirativnih znanstvenica čija revolucionarna istraživanja pridonose unapređenju znanstvene izvrsnosti u Kanadi i Hrvatskoj. Tko će sve govoriti o ovoj važnoj temi, pogledajte na linku

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju