Zagrebački kuhar Melkior Bašić koji uz Damira Tomljanovića i Stjepana Vukadina vodi natjecatelje kroz kulinarske izazove u novoj sezoni showa MasterChef Nove TV, osvojio je pažnju brojnih gledateljica. Markantno zgodan i šarmantan chef prvi se put našao pred kamerama, a to iskustvo opisuje kao, u najmanju ruku, neobično.

Lagao bih kad bih rekao da nisam imao tremu, ipak je to potpuno drugačije radno okruženje od onog na kojeg sam navikao u kuhinji. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na kamere, pohvatam terminologiju...

S vremenom postaje sve lakše, radim s iskusnom ekipom na setu, puno smo razgovarali prije i za vrijeme snimanja pa sam se oslanjao na njihove savjete i pomoć, podijelio je s nama Melkior Bašić koji od natjecatelja MasterChefa ima određena očekivanja.

Melkior Bašić uz Damira Tomljanovića i Stjepana Vukadina vodi natjecatelje kroz kulinarske izazove u showu MasterChef Nove TV

 

Očekujem da slušaju i uvažavaju naše kritike, uče iz pogrešaka, poštuju namirnice i jedni druge, i serviraju nam što bolja jela. Mislim da nisam prestrog iako se neki ne bi složili s tim, uvijek kažem ono što mislim i s najboljim namjerama. Ako je konstruktivna, kritika može samo pomoći, nikako odmoći, smatra 36-godišnji kuhar koji je talent i ljubav prema kuhanju naslijedio od oca, uglednog chefa Silvia Belužića.

Slično kao i u sportu, kažu da je talent samo 10 posto, a vježba ostalih 90 posto. U kuhanju su ti postoci malo različiti, ali princip ostaje isti - rijetke su ideje ili recepti za koje možete garantirati da će funkcionirati iz prve. Ponavljanje procedura, dorađivanje recepata, rad na tehnikama... Sve je to dio 'treninga' svakog kuhara u profesionalnoj kuhinji, govori pa otkriva što je ono najvažnije što dobar kuhar i chef mora imati.

Znanje koje može i želi prenijeti kolegama, autoritet da može održavati red u kuhinji i puno ljubavi za to što radi. Profesionalno kuhanje je lijep, ali i izuzetno zahtjevan posao, fizički iscrpljuje i traži odricanje i posvećenost na dnevnoj bazi.

Melkior kaže kako nema recepta za savršeno jelo jer svatko ima svoju viziju - nekome su to štrukle koje im priprema baka, nekome fine dining večera...

Meni su to jela nad kojima se zamislim kad ih kušam, koja me zaintrigiraju tehnikama, okusima ili pristupom namirnici bez obzira na to jedem li ih u restoranu, kod nekog doma ili na televizijskom setu, dodaje. Šarmantni član žirija MasterChefa Nove TV otkrio nam je i kako nema favorite među jelima koja voli pripremati, već su to više namirnice koje ga fasciniraju ili inspiriraju u određenom trenutku.

Svemu u životu što me zanima pristupam dosta studiozno - želim znati sve o tome, otkuda dolazi, kako funkcionira, što se sve može s time... Bilo da se radi o nekom novom uređaju ili komadu povrća, ističe. A što novi miljenik ženske publike najviše voli jesti?

Jesti volim sve, osim svježih krastavaca. Ne znam je li zbog teksture ili tog nekog bezličnog okusa, ali nikako mi ne leže.

Slika nije dostupna "Malo Slatko": Čudesne torte iz Samobora koje oduševljavaju izgledom i okusom

Na vječno pitanje ide li ljubav zaista kroz želudac i je li to bio "recept" s kojim je on osvojio svoju suprugu Andreu, kratko i sa smiješkom odgovara:

To trebate pitati nju, ali pristala je udati se za mene pa vjerujem da ima nešto u tome.

Kako i supruga i on na poslu provode po cijele dane, često ni ne stignu jesti ili pojedu nešto s nogu, a kad dođu kući obično nemaju vremena ili volje za neko zahtjevnije kuhanje.

Ima ona poslovica koja kaže da su u postolara najgore cipele, kod kuhara doma je slično. U naša četiri zida u zadnje vrijeme supruga je glavna u kuhinji i hvala joj na tome, kaže Melkior Bašić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju