Ovo nije priča o kilama, već o tome da se oslobodimo radikalnih peglanja slika, da budemo ono što jesmo, a ne što nismo i da nekim mlađim, pa čak i zrelijim generacijama budem(o) dobar vodič i primjer, da ne bježe iz vlastite kože van da bi se drugima više svidjeli. Naše tijelo - naš dom, radimo s njim što želimo i kad mi želimo, poručuje Lana Jurčević na svom Instagram profilu.

Galerija Lana Jurčević - 2 Lana Jurčević - 1 Lana Jurčević - 3 +6 Lana Jurčević pozornost javnosti koristi kako bi pomogla ženama da zavole svoje tijelo

Lana Jurčević, hrvatska glazbenica, poduzetnica i ambasadorica ženske ljepote, već neko vrijeme preko raznih kanala poručuje starima i mladima: Vjerujem da radom na sebi, duhovno i mentalno se itekako reflektira na van, prestajemo biti opterećene svakim milimetrom i manje patimo za tim da se uklopimo u nametnute standarde. Ovo nije ni priča o zanemarivanju tijela. Ne smijemo ni njega zanemariti, jer nam ono služi i jedini je dom koji imamo. 

Društvene mreže su postale sastavni dio naših života. Virtualni i stvarni svijet postali su isprepletena mreža svakodnevice koja nameće određene ideale ljepote. Na Instagramu svakodnevno gledamo savršena tijela, obično uljepšana raznim filterima koji glasno viču: "besprijekornost!"

Postoji li zaista besprijekorno tijelo? Stvara li nam ovakva praksa komplekse? Kad su sitne nesavršenosti počele određivati kako se žena osjeća u vlastitoj koži? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, potražili smo kod Lane Jurčević, koja je pozornost javnosti odlučila iskoristiti kako bi pomogla svima onima koji ne mogu prepoznati svoju ljepotu.

Žene su sklonije puno većim emotivnim, hormonalnim i psihičkim promjenama, nego muškarci. I naravno da se to ponekad odražava i na van. Trebamo samo biti nježnije prema sebi

Iako se cijeli život bavila sportom, obaveze, karijera i sjedilački način života su učinili svoje. Priznaje, i situacija s koronom ju je promijenila na bolje i potaknula na ovakav korak.

Lana Jurčević - 9 Lana Jurčević (Foto: Srećko Rundić)

Kroz taj period se promijenio cijeli moj život. Od nekoliko nastupa tjedno gdje bih po dva puna sata bila 'kao navijena', do toga da smo više od dvije godine svi sjedili u kući. Paralelno s tim sam vodila svoj brend La PIEL koji je rastao iz mjeseca u mjesec, a ja po 15 sati dnevno sjedila za kompjutorom. Naravno da se te stvari odraze i na tijelo, govori Lana.

Kakvu lavinu emocija može pokrenuti jedna fotografija s celulitom? 

Njezina body positivity priča je krenula sasvim slučajno. Imala je, priznaje, spontani trenutak u kojemu je jednostavno htjela biti prava ona, bez da pegla fotografije i pretvara se da je netko drugi. Nije htjela robovati vanjskim utjecajima pa je napravila jednostavan, ali efektan korak. Na društvenim mrežama je podijelila "sirovu" fotografiju na kojoj se vidi celulit, a lavina komentara je krenula sama od sebe.

Nakon jedne objave nastala je nevjerojatna energija, tisuće poruka i priča koje su mi stizale, nešto što je, iskreno, teško opisati riječima. Zapravo, sve suprotno onome što sam mislila da će se dogoditi... I htjela bih samo ponoviti, ovo nije priča o promoviranju 'kile više, kile manje' niti bilo kojeg tipa tijela.

Za mene je ovo priča o tome da ne budemo kritične prema sebi i da smo svjesne da tijelo ne određuje našu vrijednost. Žene su sklonije puno većim emotivnim, hormonalnim i psihičkim promjenama, nego muškarci. I naravno da se to ponekad odražava i na van. Trebamo samo biti nježnije prema sebi, govori Lana Jurčević.

Filteri su OK, ali se na njih ne trebamo ugledati

Lana kaže da nema ništa protiv filtera i Photoshopa i da svatko ima svoj izbor. Važno je, kaže, da se na to ne ugledamo i da ne težimo nečemu što u stvarnosti baš i nije tako. Upravo zbog toga je pokrenula Instagram profil Stvarna ja koji okuplja žene koje ne podržavaju emotivnu, psihičku ili fizičku cenzuru. Na profilu stvarne žene dijele svoje priče i tako su ujedinjuju u ljubavi prema samoj sebi.

Lana se referirala na citat Boba Marleyja kojega su jednom prilikom pitali: Postoji li savršena žena? On je tada odgovorio:

Tko brine o savršenstvu? Čak ni mjesec nije savršen, pun je kratera. More je nevjerojatno lijepo, ali slano i mračno u dubini. Nebo je uvijek beskonačno, ali često oblačno. Dakle, sve što je lijepo – nije savršeno. Ono je posebno. Stoga, svaka žena može biti posebna za nekoga. Prestanite biti savršeni i pokušajte živjeti slobodno, radeći ono što volite i ne pokušavajući impresionirati druge.

Slavne dame s celulitom Celulit na sunce! Poznate žene s domaće scene kojima nije problem pokazati nesavršenosti na tijelu

Nadamo se da će Lanina poruka doći do što više onih žena koje u ogledalu vide nesavršenosti, a ne prirodnu ljepotu koja svaku od nas čini posebnom i prekrasnom. Za boravak na plaži bez parea, za samopouzdanje, ljubav, ponos, strije i celulit – vrijeme je da zavolimo sebe!

Lana Jurčević - 6 Lana Jurčević (Foto: Srećko Rundić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju