Smijeh je lijek, melodija naše duše i ne košta nas baš ništa, a drugim ljudima može popraviti dan. Upravo nas je to navelo da pripremimo priču o smijehu, humoru i duhovitosti i tako otjeramo negativne misli s kojima se svakodnevno susrećemo

Galerija Marina Orsag Marina Orsag Marina Orsag +2 Marina Orsag

Smijeh, ali i prvi nadolazeći festival ženske stand-up komedije, bili su povod da popričamo s Marinom Orsag, začetnicom hrvatske stand-up komedije koja nam uskoro u tri hrvatske županije donosi spektakl koji će upaliti svaki trbušni mišić.

Njezina karijera nedavno je napunila 18 godina, a Marina se odlučila odmaknuti od scene koju je godinama gradila, fokusirati se na sebe poraditi na jačanju i širenju ženske stand-up komedije u Hrvatskoj, ali i šire.

Malo tko zna da je jedna mala žena od 160 centimetara zapravo stvorila gotovo kompletnu stand - up comedy scenu u Hrvatskoj.

Stand-up komedijom dugo su dominirali muški izvođači, ali posljednjih godina žene su počele ostavljati svoj trag i u ovom području.

Pionirke poput Moms Mabley i Phyllis Diller otvorile su put budućim generacijama, dokazujući da komedija nema rodne granice. Ove izvanredne žene suočavale su se s društvenim pritiscima koristeći komediju kao alat za borbu protiv stereotipa.

Ne smijemo zaboraviti ni Lucille Ball, Joan Rivers i Whoopi Goldberg, koje nisu prihvaćale ograničenja, nego su rušile granice i na kraju stekle zasluženi respekt.

Takvom generalnom i širem respektu prema ženskoj komediji u Hrvatskoj nada se i naša Marina Orsag, a prvi festival ženske komedije još jedan je korak prema ostvarenju toga cilja.

Ideja festivala je pružiti smijeh hrvatskoj publici, kroz žensku perspektivu i kulturnu raznolikost, govori nam Marina.

Marina Orsag Marina Orsag (Foto: Marina Orsag)

Na nadolazećem festivalu Laughemme možemo očekivati ekipu odličnih komičarki iz Amerike, Grčke, Indije, Kine, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a neke od njih nose titulu Top 10 komičara svijeta, Europskih heroja humora, Komičara mjeseca na Comedy Centralu i finalistice Najsmješnije osobe na svijetu

Komedija sa stavom

Stand-up komedija je komedija sa stavom i zato se ženama, posebno na patrijahalnom Balkanu, govorilo da baš i nemaju šanse, ne samo u stand up komediji, već i u drugim poslovima.

Mislim da smo možda upravo zbog tog potiskivanja razvile bolji sarkazam, cinizam te ironiju i sada možemo biti pronicljivije i direktnije u određenim temama od muških kolega, objasnila je Marina i našalila se:

Hahahaha, sad će ispasti da im i na tom potiskivanju moramo biti zahvalni. Ali bitno je znati da mi ne mrzimo muškarce, dapače. Na festivalu želimo svu publiku, ne samo žensku, jer naš humor je za svu publiku, a ako ćemo kroz smijeh i humor tu i tamo podizati svijest oko nekih tema, to sigurno ne može biti loše.

Ovim festivalom želimo podići žensku stand up scenu na viši nivo, ali svakako nasmijati svu publiku jer smijeh čini svačiji dan boljim.

Ako ćemo kroz smijeh i humor podizati svijest oko nekih tema, to sigurno ne može biti loše.

Kad govorim o ovoj problematici ne mislim samo na Hrvatsku. Nedavno sam pila kavu s američkom komičarkom Elenom Gabrielle i ona mi se požalila na iste probleme, kao i druge komičarke iz svijeta s kojima sam razgovarala – bez obzira na to što je ovo Hrvatska, a ono 'velike' SAD.

Dakle, često separacija muškog i ženskog humora dolazi prvo od muških komičara i to je tako svuda u svijetu. Zašto? Zaista ne znam, rekla nam je Marina.

Smiju li komičarke psovati? 

Komičari ponekad koriste psovke i vulgarizme u svrhu nastupa, ali dio publike još uvijek smatra kako takav rječnik nije primjeren ženama.

Pa jedna dama se ne bi trebala tako izražavati!, reći će mnogi ako žena opsuje tijekom nastupa.

Muškarcima se to, naravno, neće uzeti za zlo, govori Marina i objašnjava da nitko nema potrebu pretjerano psovati, već na pozornici razgovaraju u razgovornom žargonu kakav svi koriste u svakodnevnom životu.

Marina Orsag Marina Orsag (Foto: Marina Orsag)

Dodatno nam je otkrila što je jako bitno u njezinom poslu, što svakoj osobi koja se bavi stand up komedijom dodaje na kvaliteti izvedbe.

Ako imaš humor koji može nasmijati mase to je jako veliko oružje, odnosno velika moć. A kao što znamo iz Spidermana, s velikom moći dolazi i velika odgovornost – koju žene ponekad imaju u većoj mjeri nego muškarci.

Moram napomenuti da naravno da ima komičara koji ne pripadaju u taj kalup, ali postoje i oni koji su nažalost mizogini, šovinisti, rasisti. A nažalost se ponekad takvim forama najviše smiju upravo žene! Zato vjerujem da se o pravima i odnosu prema ženama možda prvo treba educirati same žene, pa ćemo onda lakše muškarce, zaključila je Marina.

Još malo pa pucamo od smijeha 

Festival Laughemmese, uz Zagreb, održava i u karlovačkoj županiji u Dvorcu Dubovac te u Istri u Morosini Grimani Dvorcu u Svetvinčentu.

U karlovačkoj županiji su učesnice festivala odlučile pokloniti smijeh građanima i građankama te županije zbog poplava koje su ih zadesile, pa će tako ulaz u Dubovcu biti besplatan.

Marina Orsag Prvi festival ženske stand-up komedije uskoro dolazi u Zageb (Foto: Marina Orsag)

Kraljice smijeha zatrest će dvorce atmosferom, a ako će biti loše vrijeme, postoje alternativne lokacije, pa će se tresti dvorane. Svaki festival ima balkansku večer na hrvatskom i stranu večer na engleskom jeziku.

Zagrebačke Laughemme večeri su zadnje na redu i održavaju se 12.6. u 20 i 30 sati na hrvatskom te 13.6. u 20 i 30 sati na engleskom jeziku.

Marina Orsag Marina Orsag (Foto: Marina Orsag)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju