Jednom je prilikom priznao da je talent i ljubav prema kuhanju naslijedio od oca, uglednog chefa Silvia Belužića, a da je u njihovom doma supruga Andrea ipak glavna u kuhinji.
Sad je ponovno stao pred naše kamere i otkrio nam zanimljive podatke iz privatnog i poslovnog života. Što Melkior najviše voli jesti, što ga najviše veseli, što najviše cijeni kod žena i još hrpu zanimljivosti, možete pročitati u nastavku.
Da možete imati samo jednu namirnicu u hladnjaku, koja bi to bila?
Pitala si kuhara pa je teško dogovoriti. Najradije bih imao sve namirnice ovoga svijeta. Ali ako baš moram birati samo jednu, neka bude neki protein.
Koji vam je omiljeni miris u kuhinji?
Kapule. Pirjane kapule, odnosno luka. Onda znam da se nešto kuha i da neću biti gladan.
Koji je vaš omiljeni desert?
To je jako teško pitanje. Ali, bih izdvojio fritule, desert mog djetinjstva.
Postoji li desert kojega ne volite?
Jeo sam svašta, ali ne mogu izdvojiti desert koji ne volim. To je ipak nešto drugo, odnosno stvar ukusa.
Kritika od koje ste najviše naučili tijekom života?
Možda bih izdvojio jednu tatinu rečenicu: Sine, proći ćeš sito i rešeto. Znao sam da me to čeka.
Kako želite da vas se pamti u Masterchefu?
Da nisam najstroži.
Na čemu ste zahvalni ove godine?
Zahvalan sam svake godine. Najviše sam zahvalan kandidatima što žele napredovati i učiti. Zato i jesam ovdje – da dijelim znanje.
Čemu se najviše divite kod žena?
Divim se uspješnim ženama. Primjerice, da žena postane chefica, odnosno glavna u kuhinji, stvarno mora proći jako težak put. Duplo je teže nego muškarcima, ali kad uspije, onda je stvarno chef i pol'. To ćete vidjeti i ove sezone.
Kad ste najviše inspirirani?
Kad mi je mozak prazan. Iako možda zvuči malo čudno, ja sam takav. Volim da mi je mozak prazan i da ne razmišljam baš ni o čemu. Također, inspiriran sam i kad sam u prirodi i kad je društvo oko mene.
Što vas je privuklo rezbarenju drva?
Prije svega, mogućnost rada rukama. Drvo vam vraća onoliko koliko mu pažnje poklonite. Dobro je jer stojiš na nogama pa mogu reći da je slično kao i kuhanje. Tako da istovremeno održavam kondiciju i opušta me. Zamislite da nešto stvarate ni iz čega.
Kako bolest štitnjače držite pod kontrolom?
Šest mjeseci mira. Naučio sam živjeti s tim, kao o što mi to paše, a što ne. Ljudi s ovim problemom trebaju naučiti kako živjeti sa štitnjačom.
Što vas može rastužiti?
Ja se više naljutim, nego što budem tužan, ali izdvojio bih nepravdu.
Što vas može razveseliti?
Sreća drage osobe. Jako je bitno da dijelite sreću s ljudima oko sebe.
Koji je, po vama, najbolji film o hrani?
Ima ih previše! Jedan od najdražih mi je crtani film Ratatouille kojeg sam prvi put pogledalo s 18 godina. On prikazuje pritisak u kuhinji, ali i organizaciju. Osim dijela u kojem miš kuha, sve ostalo je dobo prikazano, baš kao u pravoj kuhinji
Film Burnt (Paklena kuhinja op.a.) odličan je prikaz događaja koji vode do izgaranja u kuhinji, a tu je i film Indijski začin na francuski način koji govori o tome kako nas sve hrana povezuje.
Slušate li glazbu dok kuhate?
Da, slušam. Sigurno vas zanima i koju. Ovisi u kojem sam raspoloženju. Ako sam u kuhinji, onda nešto brže. Možda će vam čudno zvučati, ali ponekad dok kuham volim slušati gothic metal. Kad se opuštam, onda slušam Franka Sinatru.
Ghot metal ne može slušati svatko. Ja slušam ovu soft verziju. Morate shvatiti kad slušate glazbu, slušaju je i ljudi oko vas, a ovu vrstu im lagano morate približiti.
Što obitelj najviše voli kad im kuhate?
Bilo što, samo da Melkior nešto kuha.
Najvažniji tatin kulinarski savjet?
Cijeli život učiš. I sve je izmišljeno.
Tko bolje kuha – mama ili supruga?
Zaboravi, na ovo pitanje neću odgovoriti. Hvala vam puno!
Melkior Bašić (Foto: Anamaria Batur)