Peckanje, svrbež, zatezanje i iscjedak. Ovi simptomi zasigurno zvuče poznato svakoj ženi. Vaginalne infekcije česta su pojava koja se može dogoditi svakome u svakoj dobi. Zbog njih se nerijetko osjećate neugodno u vlastitoj koži, što utječe na kvalitetu svakodnevice. Kako biste se zaštitili od neugodne infekcije ili barem smanjili mogućnost njezine pojave, higijena je visoko na popisu prioriteta.

 

Kako izgleda pravilna higijena intimnog područja?

Prakticiranje dobre i pravilne higijene održava kožu čistom i suhom, što pomaže u prevenciji gljivičnih infekcija. Vrlo je važno izbjegavati pranje genitalnog područja sapunom, čak i onim namijenjenima upravo za ta područja. Često korištenje takvih proizvoda dovodi do disbalansa pH-vrijednosti rodnice i uništava dobre bakterije, što povećava rizik od pojave gljivičnih infekcija. Umjesto sapunom rodnicu ispirite samo običnom vodom, a osušite je čistim i mekim ručnikom.

Iako možda tako ne izgleda, ovo je jedini dio našeg tijela koji se čisti sam. Za to je zaslužan prozirni ili pomalo bjelkasti iscjedak putem kojeg se čiste stijenke intimnog područja te ispiru bakterije. Upravo je zato pranje sapunom suvišno.

Osim pranja intimnih dijelova tijela, vrlo je važno voditi računa i o odjeći koju nosite. Često je upravo ono donje rublje koje izgleda prekrasno izrađeno od sintetičkih materijala koji ne dozvoljavaju vaginalnom području da diše. Takve gaćice zadržavaju vlagu, što potiče razmnožavanje gljivica.

Kako nam ljeto ne može biti bliže, bitno je reći kako sjedenje u mokrom kupaćem kostimu stvara pogodno mjesto upravo za razvoj gljivične infekcije, zato se presvucite u suhu odjeću čim prije. Kada god to možete, birajte prirodne tkanine poput pamuka i svile koje upijaju vlagu i isušuju inače samo po sebi prilično vlažno mjesto.

Gljivične infekcije na koži Loša navika zbog koje gljivična infekcija na nogama ''pupa''

Kako izbjeći gljivičnu infekciju?

Gljivične infekcije vrlo se lako rasprostranjuju i prenose seksualnim putem. Ono što mnogi ne znaju, a samim time i ne rade jest mokrenje i pranje genitalnog područja nakon odnosa. Ovim jednostavnim radnjama štitite se od potencijalnih infekcija.

Posljednji, ali nimalo manje važan savjet o tome kako se zaštiti od gljivičnih infekcija jest zdrava prehrana bogata nutrijentima i probiticima. Prehrana puna šećera i ugljikohidrata stvara okolinu koju gljivice obožavaju, zato smanjite unos namirnica koje ih sadrže i pojačajte one pune vlakana i probiotika. Probiotici će podići vaš imnuloški sustav, koji će se uhvatiti ukoštac s tim neugodnim simptomima.

Iako su vaginalne infekcije naporne i neugodne, one su većinom bezazlene dokle god se tretiraju na pravilan način. Jedan takav jest i korištenje krema ili vaginaleta. Vaginalna infekcija za svaku je ženu drukčija, no terapiju treba odraditi do kraja i po propisanim uputama, čak i ako vam se čini da su simptomi nestali ili pak da terapija ne djeluje. Kreme i vaginalete pomoći će u suzbijanju gljivičnih infekcija, a pravilnom higijenom, prehranom i odjećom zaštitit ćete se od nastajanja novih.

Gljivičnu infekciju rodnice uzrokovanu kandidom teško je ignorirati Neugoda tamo dolje: Što se dogodi kada ne liječimo kandidu?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju