Iako ju je teško ignorirati, kandida se nekim ženama čini kao normalna pojava u raznim periodima njihova života. Kako postajemo podložni za širenje kandide i zašto je u svakom slučaju moramo liječiti, donosimo u tekstu koji slijedi.

Mnogima je poznata kao glavni uzročnik gljivičnih infekcija na intimnom području, no kandida je gljivica čije je zapravo prirodno stanište u debelom crijevu i tamo je u većini slučajeva pod kontrolom dobrih bakterija. Kada se ta unutarnja ravnoteža naruši, kandida putuje u tanko crijevo, a može se nastaniti u želucu ili genitalnom sustavu, koji je posebno na udaru kod žena.

Kada smo najviše podložni za njezino širenje?

Kandida će nam početi stvarati probleme uslijed raznih hormonskih promjena, nakon uzimanja antibiotika, nakon terapije kortikosteroidima, neregulirane šećerne bolesti, pada imuniteta zbog nepravilne prehrane ili stresa ili pak svakodnevne prehrane koja obiluje mliječnim proizvodima ili onima koji sadrže šećer kojim se spomenuta gljivica ''hrani''.

Gljivičnu infekciju rodnice uzrokovanu kandidom teško je ignorirati. Svrbež, pojačani bijeli iscjedak, crvenilo te osjećaj žarenja i nelagode pri mokrenju i spolnom odnosu samo su neki od tipičnih simptoma koje ćete odmah uočiti. Isto tako bijele naslage na jeziku i neugodan zadah, bolovi u donjem dijelu leđa, kronični umor, bolovi u zglobovima, kožne infekcije, proljev ili zatvor i česte glavobolje s pritiskom na atlasu, mogu ukazivati na kandidijazu.

Iako se borba s kandidom ponekad pretvara u začarani krug, treba biti uporan. Prvi je korak liječenje antimikoticima, odnosno kremama i vaginaletama protiv gljivičnih infekcija, koji su po mišljenju ginekologa dokazano učinkoviti. No problemi s kandidom mogu se ponovo ubrzo pojaviti zbog nepravilna načina održavanja prirodnog kiselog medija rodnice.

Gljivične infekcije na koži Loša navika zbog koje gljivična infekcija na nogama ''pupa''

Kako spriječiti njezino vraćanje?

Pravovremeno i dosljedno liječenje vaginaletama i kremama protiv gljivičnih infekcija te pravilna higijena intimnog područja i zdrava prehrana ključni su faktori u njezinu suzbijanju.

Osim već navedenih slučajevima poput uzimanja antibiotika, hormonskih promjena i pada imuniteta, kiseli medij rodnice može biti smanjen i zbog “pretjerane“ higijene s nepotrebnim ispiranjem rodnice.

Stoga stručnjaci, pri pranju genitalnog područja preporučuju minimalno korištenje sapuna ili pak korištenje onoga namijenjenog za intimnu higijenu. Ispiranjem dobrih bakterija i ublažavanjem kiselosti rodnice stvara se ''plodno tlo'' za nove gljivične infekcije.

Što se tiče prehrane, ako želite u organizmu stvoriti nepovoljne uvjete za kandidijazu, smanjite unos šećera, pšeničnih proizvoda i mlijeka, izbjegavate industrijski prerađene namirnice i pekarske proizvode prepune ugljikohidrata, koje ova gljivica obožava. Jačajte imunitet prirodnim preparatima, a može pomoći i korištenje vaginalnih probiotika kako bi se poboljšala ravnoteža dobrih bakterija u organizmu.

Pravilna higijena sprječava pojavu gljivičnih infekcija Intimno područje: Kako pravilno održavati higijenu i izbjeći gljivičnu infekciju

Što se može dogoditi ako je ne liječimo?

U slučaju kada je kandida ''napala'' intimno područje, dijagnoza gljivične infekcije kudikamo je lakša. S obzirom na širok spektar simptoma koji se često zanemaruju, kandida može živjeti dugo u našem probavnom sustavu i stvarati nam probleme, a da ništa u vezi s tim ne poduzimamo. Tako se često bez detaljne pretrage liječi kao gastritis ili slične probavne tegobe. Vrlo je važno ustanoviti radi li se zaista o kandidi i gdje se točno nalazi jer nepravilno liječenje ove gljivice može dovesti do raznih bolesti, poput kronične upale crijeva, artritisa ili raka maternice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju