Visoke temperature u kombinaciji s vodom mogu biti posebno pogodne za pojavu gljivičnih infekcija na stopalima. No nisu vodene radosti uz bazen jedini uzrok pojave jedne od najčešćih gljivičnih napasti.

Gljivičnu infekciju stopala ima gotovo svaka peta osoba i one su posebno zastupljene u razvijenim zemljama. Iako ne predstavljaju veliku opasnost za opće zdravlje, mogu stvoriti neugodnosti i poprimiti kroničan tijek. Prvo ćete ih primijetiti na području između prstiju u obliku mjehurića, pukotina i ranica na koži ili ljuštenja, a većini najteže padaju svrbež i neugodan miris. To je prije svega karakteristično za atletsko stopalo, učestalu i zaraznu infekciju.

Gljivične infekcije kože češće će se pojaviti kod osoba s oslabljenim imunitetom zbog drugih bolesti, poput dijabetesa, ili kao posljedica liječenja određenim lijekovima.

Gljivične infekcije moguće je prevenirati primjenom općih higijenski mjera jer vlažno okruženje i prethodno iritirana koža čine dobru podlogu za razvoj ove bolesti.

Kako biste izbjegli neugodnosti, zaboravite na hodanje bosim nogama u javnim prostorima; na bazenima ili u svlačionicama nosite papuče ili japanke.

Znojenje i udarci u cipelu koji ozljeđuju nožne prste također mogu biti uzrok gljivica na stopalima, stoga izbjegavajte tijesne cipele od umjetnih materijala i redovito mijenjajte čarape. Redovito režite nokte i održavajte ih čistima.

Pravilna higijena sprječava pojavu gljivičnih infekcija Intimno područje: Kako pravilno održavati higijenu i izbjeći gljivičnu infekciju

Za razliku od gljivičnih infekcija intimnog područja, gljivice na stopalima neće se proširiti na okolna tkiva, ali bi mogle zahvatiti nokte i uzrokovati upalnu ili alergijsku reakciju. Upravo zbog toga treba ih ozbiljno shvatiti i početi liječiti na vrijeme. Kako biste se riješili ove neugodne napasti, započnite pravilnim održavanjem higijene stopala i primjenom odgovarajućih proizvoda za liječenje koji ublažavaju svrbež, smiruju crvenilo i zacjeljuju ispucalu kožu. Liječenje gljivičnih infekcija na stopalima preporučuje se nastaviti još dva tjedna nakon nestanka kožnih promjena kako bi se izbjeglo ponovno javljanje bolesti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju