Kako bismo si popunili vrijeme provedeno kod kuće te ujedno napravili nešto korisno zbog čega ćemo kasnije biti zahvalni, tu je svakako organizacija doma od poda do stropa.

Ovo su neki od prijedloga s kojima možete početi.

1. NOVČANIK

Novčanik je predmet koji svakodnevno dodirujemo pa je kao takav prepun bakterija. Sada kada imate malo vremena dobro ga očistite antibakterijskim maramicama izvana i iznutra, pustite da se osuši, a dok čekate, bacite se na organizaciju njegova sadržaja.

Izbacite sve nepotrebne papire, račune iz pekare, stare kartice kojima je istekao rok, a sitne kovanice stavite u zasebnu staklenku za štednju (iznenadili biste se koliko se brzo nakupe kovanice do iznosa od barem 50 kuna).

2. RAČUNI

Jednom kada iz novčanika izvadite uplatnice ili izreske računa koje ste platili, vrijeme je da ih organizirate. Za to vam može poslužiti neka kutija od cipela koju već imate kod kuće ili mapa koju možete prenamijeniti za organizaciju.

Organizirajte računa prema vremenu plaćanja i vrsti računa. Primjerice, zajedno grupirajte račune za struju, zajedno one za plin, zajedno potvrde o plaćanju rate kredita i slično, Tako ćete u svakom trenutku znati gdje se što nalazi.

3. ŽICE I KABELI

Koliko ste puta sami sebe ulovili kako nervozno mrmljate kada vam se zapetljaju žice računala, produžni kabeli, žice punjača mobitela i slično? Kako biste to u budućnosti izbjegli, prvo ih sve otpetljajte, izravnajte, a potom pričvrstite uz stol ili neku policu kako se ne bi mogli ponovno zapetljati.

Ako ste oduvijek željeli da vam dom nalikuje na fotografije na Pinterestu, sada je pravo vrijeme da ga organizirate baš po svojem guštu.

Za to postoje i posebni organizatori kabela, no ako ih ne možete nabaviti online ovih dana, poslužit će i ljepljiva vrpca koja će ih držati na mjestu.

4. LADICE

Svatko od nas ima onu barem jednu ladicu za koju se čini kao da je u njoj došlo do eksplozije. Kada pak u njoj nešto tražimo, ta se potraga itekako oduži, a naša nervoza raste. Kako bismo to izbjegli, sada je pravo vrijeme da pregledamo sve svoje ladice i svakoj od njih damo pravu namjenu.

Slika nije dostupna Čas posla! Kako od obične staklenke napraviti najslađu vazu za cvijeće

Ovisno o tome o kojoj se prostoriji radi, tako i dajte namjenu ladicama. Primjerice, ladica prepuna čarapa nema što raditi u dnevnoj sobi, baš kao što ni ladici s alatom nije mjesto u spavaćoj sobi.

5. NAKIT I ŠMINKA

Dolazak proljeća idealno je vrijeme da zavirimo i u svoje kutije s nakitom i kozmetikom. Što se tiče kozmetike, operite kistove i spužvice, pogledajte rokove na kozmetici, prisjetite se koliko su vam dugo već otvoreni pojedini preparati, vlažnom maramicom prebrišite kozmetičke torbice, kao i sve ambalaže.

Kada je u pitanju nakit, zapitajte se kada ste posljednji put nosili određeni komad, postoji li nakit koji za vas ima posebnu sentimentalnu vrijednost ili pak onaj koji već dugo ne odgovara vašem stilu. Također ga možete organizirate u kutije ili na posebne stalke, a poslužit će i plutena ploča na koju ga možete izložiti kao svojevrsni ukras domu.

6. POLICE S KNJIGAMA

Često zanemarivani dio stana jesu police s knjigama, naročito ako su pretrpane pa ne znamo odakle bismo krenuli. No ako ste oduvijek maštali o tome da sve vaše knjige budu posložene po bojama baš poput onih na Pinterestu, sada je pravo vrijeme da se bacite u taj pothvat. Jednako ih tako možete organizirati i prema žanrovima ili prema abecedi. Ne zaboravite prije njihova vraćanja na police obrisati i police i same knjige.

7. ORMARI S ODJEĆOM

Možda najzahtjevniji dio za organizaciju jesu ormari s odjećom. No kako se nalazimo na prijelazu godišnjih doba, sada je pravo vrijeme da zimsku odjeću spremite na donje ili teže dostupne police, a nešto laganiju i svjetliju odjeću iznesete u prvi plan.

Šarmantni balkon u Slavonskom Brodu spreman za malo drugačiju ulogu Balkon u Slavonskom Brodu na kojem će se ispijati kava, ali i raditi Balkon u Slavonskom Brodu na kojem će se ispijati kava, ali i raditi - 1 Balkon u Slavonskom Brodu na kojem će se ispijati kava, ali i raditi - 8 +5 Balkon u Slavonskom Brodu na kojem će se ispijati kava, ali i raditi - 7

Također se zapitajte koju odjeću niste nosili godinama i zašto je još uvijek držite. Riječima poznate Marie Kondo, ako vam određeni komad odjeće ne pruža sreću i njemu se ne osjećate ugodno, trebali biste se ga riješiti. Jednako vrijedi i za ormariće s cipelama. Ako vam je korak u njima bolan, riješite ih se.

8. KUHINJSKI ORMARIĆI

Jedan čitav dan možete posvetiti organizaciji kuhinjskih ormarića – od organizacije posuđa, šalica i čaša, sve do učinkovitijeg sustava spremanja hrane. Izbacite hranu kojoj je istekao rok trajanja, a ako želite postići uniformiraniji izgled kojim će dominirati namirnice u staklenkama, i to možete vrlo jednostavno učiniti.

Za organizaciju možete iskoristiti stvari koje već imate kod kuće, poput kutija za cipele, pa odlazak u trgovine nije potreban.

Za to nije potreban odlazak u trgovinu, nego vrlo lako staklenke u kojima je bila zimnica možete prenamijeniti u to. Na svaku od njih stavite naljepnicu s natpisom što se u njoj nalazi, kao i datum kada je određena namirnica otvorena.

9. SMOČNICA

Ovih dana kada Hrvati hrle u trgovine i stvaraju zalihe u svojim smočnicama, važno je da i tu zadržite kakav-takav red. Nemojte samo nabacati proizvode iz trgovine nego ih smisleno grupirajte. Primjerice, s jedne strane neka budu konzerve, s druge papirnate potrepštine i slično. Tako ćete lako doći do potrebnog predmeta i imati dobar pregled nad onime čega imate i više nego dovoljno.

10. HLADNJAK

Sada je idealno vrijeme i za čišćenje i dezinfekciju hladnjaka. Riješite se trulih namirnica ili onih kojima je istekao rok, dezinficirajte čitav hladnjak, a onda ga organizirajte.

Preporučuje se da mesnati proizvodi budu na dnu hladnjaka, u sredini mliječni, a na vrhu svježi poput voća i povrća. Preokrenete li raspored, meso bi moglo kapati po voću i povrću te ga kontaminirati.

Dakle, zavrnimo rukave i krenimo u organizacijske vode.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju