Kao novopečenoj mami, bez obzira na to koliko ste literature pročitali i s koliko ste prijateljica koje su već mame obavili razgovore, vjerojatno će vam se dogoditi trenutak, odnosno više njih, na koje vas nitko nije upozorio niti pripremio.

Neki od tih trenutaka odnosit će se i na promjene na vašem tijelu. Neke će vas u potpunosti iznenaditi, neke će biti gore nego što su vas pripremili, neke će trajati, i trajati, i trajati...

Za portal Healthline 10 mama podijelilo je svoja iskustva s promjenama na tijelu nakon poroda koje su ih iznenadile kako bi drugim mamama koje se u njima prepoznaju dale do znanja da nisu same i da se ne događa ništa neobično. Što su rekle pročitajte u nastavku.

1. Nekontrolirane drhtavice

"Imala sam nekontrolirane drhtavice (postporođajne zimice) odmah nakon što su mi kćer stavili na prsa. Primalje su mi objasnile da se to može dogoditi zbog sveg adrenalina u tijelu jednom kada prestanemo tiskati. Bilo je ludo."

  • Savjet: Ako vam se ovo dogodi, pokušajte se opustiti jer svaki pokušaj kontroliranja drhtavice samo pogoršava situaciju. Zatražite dodatne deke.

2. Bolne grudi

"Nisam dojila iz medicinskih razloga i nisam imala pojma koliko će za mene fizički bolna biti činjenica da se mlijeko ne oslobađa."

  • Savjet: Ako ne dojite ili mlijeko ne izdajate, njegova proizvodnja će se zaustaviti, ali dok se to ne dogodi, posavjetujte se s liječnikom kako ublažiti bolove. Osim toga, možete nanositi hladne obloge na grudi.

3. Preznojavanje

"Dva tjedna nakon poroda noću sam se znojila kao luda. Morala sam usred noći mijenjati pidžamu i posteljinu, toliko mokra sam bila."

  • Savjet: Niža razina estrogena i pokušaji tijela da se riješi viška tekućine mogu izazvati noćno znojenje ili valunge nakon poroda. Kako biste spriječile sve to kapanje, pijte hladnu vodu koja će pomoći u sprječavanju dehidracije i dajte sve od sebe da se opustite što je više moguće. Pomoći vam mogu meditacija ili tehnike dubokog disanja.

4. Mjehur izvan kontrole

"Nisam imala pojma da doslovno neću imati kontrolu nad mokraćnim mjehurom prvih nekoliko tjedana nakon vaginalnog poroda. Sjećam se da sam se nasmijala nečemu u bolnici i samo sam počela piškiti, nisam mogla prestati."

  • Savjet: Ako se nakon poroda borite s inkontinencijom, posjetite fizioterapeuta koji vam može pomoći u što bržem jačanju ključnih mišića za kontroliranje mjehura koji su zahvaćeni trudnoćom i porodom.

5. Iscjeljujući pakao

"Voljela bih da sam znala koliko bi iscjeljenje moglo potrajati. Nakon prvog poroda imala sam treći stupanj cijepanja. Plakala sam za vrijeme seksa sedam mjeseci. Htjela sam pobjeći iz vlastite kože. Bilo je užasno, a svi su mi govorili da će sve biti dobro u roku od šest tjedana."

  • Savjet: Iako je rezanje za vrijeme poroda često, mogu proći mjeseci prije potpunog zacjeljenja. Bol nije nešto što trebate ignorirati. Postoje i vježbe koje mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti oticanje i bol. U slučaju problema posavjetujte se sa stručnjakom.

6. Kovrčanje/ravnanje kose

"Moja kosa, koja je oduvijek bila kovrčava, postala je ravna. Nakon što sam prestala dojiti, otprilike godinu i pol kasnije, opet je postala kovrčava. To mi se dogodilo nakon prva dva poroda, a trenutno se događa i treći put."

  • Savjet: Hormoni poput estrogena mogu utjecati na teksturu kose nakon poroda. Možda vas promjena iznenadi, ali najbolja opcija je da prigrlite svoju novu kosu.

7. Opadanje kose

"Voljela bih da sam znala za prokleti gubitak kose i činjenicu da će se trajno promijeniti."

  • Savjet: Gubitak kose nakon poroda, uzrokovan padom razine estrogena, obično se s vremenom povuče. Ipak, ako potraje ili vam izazove brigu, posavjetujte se s liječnikom kako biste isključili bilo kakve ozbiljnije probleme, kao što su hipotireoza ili anemija.

8. Izostanak apetita

"Nakon svakog od tri poroda imala sam nula apetita. Iako sam zbog svega što sam ranije pročitala mislila da će jedenje biti najbolja stvar na svijetu, morala sam se tjerati da jedem."

Slika nije dostupna Dijastaza: Zašto mnogim ženama nakon poroda dugoročno ostane velik trbuh

  • Savjet: U korijenu minimalnog apetita nakon poroda mogu biti hormonalne promjene i postporođajna depresija. Ako vam se apetit ne vrati tjedan dana nakon poroda, obratite se liječniku.

9. Obilno krvarenje

"Nitko mi nije rekao koliko dugo će trajati zacjeljivanje i da ću uzastopno krvariti šest tjedana. Uglavnom, odmah nakon poroda bila sam u modu preživljavanja."

  • Savjet: Iako nije bajno, krvarenje nakon poroda je normalno. I proći će.

10. Pomični organi

"Nisam imala pojma što je prolaps i da organi koji su u mom tijelu zapravo mogu ispasti."

  • Savjet: Prolaps maternice (spuštena maternica) nastaje kada se mišići zdjelice i ligamenti opuštaju i slabe, pružajući nedovoljnu potporu za maternicu. Maternica tada klizi prema dolje ili izlazi iz vagine. Iako liječenje nije potrebno u svim slučajevima, od pomoći su Kegelove vježbe, održavanje zdrave težine i izbjegavanje podizanja teških stvari. Kod težih oblika prolapsa postoje metode liječenja u koje će vas uputiti liječnik.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju