Jeste li kada razmišljali o tome trošite li zapravo novac zbog drugih kako biste ostavili što bolji dojam ili zato što vas, na neki način, prijatelji "tjeraju" na prekomjerno trošenje?

To se uistinu događa. Štoviše, više od jedne trećine generacije Z i milenijalaca, njih 36 posto, ima prijatelja koji ih tjera na prekomjerno trošenje, što dovodi do dugova.

To je pokazalo istraživanje koje je proveo Qualitrics u ime ustanove Intuit Credit Karma, provedeno na 1005 pripadnika milenijalaca (osoba rođenih između 1981. i 1994.) i generacije Z (osoba rođenih od 1995. do 2012) starijih od 18 godina.

Naime, spomenuti ispitanici imaju barem jednog prijatelja zbog kojeg troše daleko iznad svojih mogućnosti, zbog čega se zadužuju i osjećaju loše, a nerijetko činjenica što ne mogu pratiti ritam trošenja te osobe dovodi i do prekida prijateljstva, pa im je puno ugodnije biti okruženi prijateljima iz svog financijskog razreda.

Mnogima je ugodnije družiti se s prijateljima jednakih financijskih mogućnosti.

Među milenijalcima, njih 43 posto kaže da obično pretjerano troše na večere ili pića i noćne izlaske. Drugi su primijetili da događaji poput putovanja i odmora (22  posto) ili proslave rođendana (21  posto) povećavaju troškove.

Slično, generacija Z okrivila je ručkove i večere po restoranima (37 posto) kao glavni razlog za svoje prekomjerno trošenje, dok su drugi rekli da obično pretjerano troše s prijateljima na odjeću (36  posto), pa čak i odlaske na masažu, manikuru i pedikuru s prijateljicama.

Zašto trošimo novac koji nemamo?

Glavni razlozi zbog kojih mladi ispitanici troše novac koji nemaju kada su sa svojim prijateljima koji imaju (ili samo glume da imaju) više jest taj što se ne žele osjećati izostavljeno, žele pratiti životni stil prijatelja, ugoditi im ili pak jednostavno ne znaju kako reći "ne" takvoj vrsti prijatelja.

Često se kaže da se o financijama ne razgovara i to je u redu. Nitko ne mora znati kolika je vaša plaća, no ako vi i vaši prijatelji imate drastično različite financijske situacije, zakopavanje u dugove zaista nema smisla.

Maslaćak u ruci 10 stvari koje biste trebali prestati očekivati od drugih ljudi

Ako ste u situaciji u kojoj se osjećate pod pritiskom da trošite novac kako biste održali korak s prijateljevim životnim stilom, počnite tako što ćete biti iskreni o svojoj financijskoj situaciji i o tome koja su vaša ograničenja kada je u pitanju potrošnja na primjerice večere, putovanja, odlaske na masaže i slično. To će vam pomoći da postavite očekivanja i ograničite prekomjerno trošenje kada ste s tim prijateljem, rekla je Courtney Alev, financijska savjetnica potrošača u Credit Karmi.

Kakvi ste? Jedna riječ koja najbolje opisuje vaš horoskopski znak Jedna riječ koja najbolje opisuje vaš horoskopski znak - 9 Jedna riječ koja najbolje opisuje vaš horoskopski znak - 3 Jedna riječ koja najbolje opisuje vaš horoskopski znak - 1 +8 Jedna riječ koja najbolje opisuje vaš horoskopski znak - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju