Mačo-muškarci nježni su u duši, sugerira nova studija. Psiholozi su utvrdili da će se muškarci agresivnijeg izgleda – obično oni sa širim licima, prije žrtvovati za svoje prijatelje i kolege negoli oni nježnijih crta lica. To samo pokazuje da ne smijemo suditi knjigu prema koricama jer mačo-muškarci mogu biti iznenađujuće nježni, brižni i suosjećajni kada se zagrebe ispod površine.

  Galerija Mačo muškarci često su požrtvovniji od drugih Mačo muškarci su više timski igrači od onih s nježnijim crtama lica Mačo muškarci su više timski igrači od onih s nježnijim crtama lica +5 Mačo muškarci su više timski igrači od onih s nježnijim crtama lica

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Science, muškarci grubljih crta lica požrtvovniji su i nježniji u odnosu na one koji izgledom djeluju mekšima. "Tvrd izvana, mekan iznutra" – poruka koju šalje nova Ledova reklama za sladoled Macho – savršeno se uklapa u opis mačo-muškarca, a sada takav opis možemo i potkrijepiti.

Prvi dojam ljudi o mačo-muškarcima jest da su nesusretljivi, hladni i čak nepošteni, ali to baš i nije točno. Psiholozi sa Sveučilišta St. Andrews Michael pošli su od pretpostavke da predrasuda o mačo-muškarcima kao grubim dečkima možda i nije toliko objektivna.

Kako bi potvrdili svoju tezu, proveli su istraživanje u kojem su studentima dali novac za igru u kojoj su oni mogli birati hoće li novac zadržati za sebe ili ga riskirati kako bi pomogli svom timu. "Bilo je iznenađujuće. Sudionici sa širim licima puno su više surađivali s drugima od ostalih muškaraca", rekao je dr. Michael Stirrat.

Mačo muškarci su više timski igrači od onih s nježnijim crtama lica Mačo muškarci su više timski igrači od onih s nježnijim crtama lica Foto: Getty Images

Idealan je primjer takvog mačo-muškarca Terry Butcher, koji je igrao za Englesku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1989. i unatoč tome što mu je krv tekla iz glave i prekrivala njegovu bijelu traku nakon ozljede, on se pokazao kao požrtvovan igrač kojemu je tim na prvom mjestu.

Izloženost visokim razinama testosterona u maternici može muškarcima podariti muževnija lica, što se očituje u istaknutim linijama čeljusti i malim očima. Te razlike postaju jasne u pubertetu, kada kod dječaka raste razina testosterona i njihova lica sazrijevaju. Budući da se testosteron povezuje s agresijom, neki su povezali široka lica s muškarcima koji su uvijek spremni za svađu.

Prethodne studije su utvrdile da su muškarci širokih lica etiketirani kao agresivni i nepošteniji, a muževna su lica također često percipirana kao nedostatak topline i suradnje. Ipak, muškarci grubljih crta lica često skrivaju svoju nježnu stranu, a izgled koji na prvi pogled može djelovati oštro zapravo je samo maska koja krije nevjerojatnu emocionalnu složenost.

Muškarci dominantnog izgleda – koje obično karakteriziraju široka lica – često se prikazuju kao loši do kosti, no pitanje jest je li odnos između širine lica i osobnosti doista tako jednostavan. "Pretpostavili smo da bi muškarci koji izgledaju agresivno i nepouzdano mogli biti dobri momci u nekim kontekstima", rekao je Stirrat.
Mačo muškarci često su požrtvovniji od drugih Mačo muškarci često su požrtvovniji od drugih Foto: Getty Images
Također, oni smatraju da širina lica može biti povezana s uspjehom i velikim postignućima jer ti muškarci ulažu više vremena i truda u timski rad te daju veliku važnost obitelji i prijateljima. Rezultate podupire i istraživanje koje je pokazalo da širina lica muških izvršnih direktora predviđa njihov poslovni učinak, a širina lica muških predsjedničkih kandidata predviđa njihovu želju za postignućima.

Baš takve nježne duše koje djeluju tvrdo izvana, a meko iznutra jesu i neki od muškaraca koje smo ranije imali priliku upoznati, poput poznatog chefa Marija Mandarića, hrabrih vatrogasaca meka srca, strastvenih ragbijaša, ali i našeg pionira sinkroniziranog plivanja Ivana Martinovića. Ako još niste dosad, upoznajte naše mačo-muškarce koji se ne libe pokazati svoju nježniju stranu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ledo po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju