"Curice će uvijek ostati uz tebe. Emotivne su i vraćaju ti svu ljubav koju im daš. Dečki narastu pa sjednu u automobile i na motore, a onda počinju neprospavane noći", rekla je jedna mama, kad smo je, u jednoj od naših anketa, upitali je li lakše odgojiti sina ili kćer.

Upravo je to jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad krene rasprava o roditeljstvu, a najnovije istraživanje, koje su zajedničkim snagama proveli timovi sa Sveučilišta Charles u Pragu i Sveučilišta Columbia u New Yorku, konačno je došlo do odgovora.

Znanstvenici su proučavali više od 13 tisuća roditelja u dobi od 50 i više godina i došli do neočekivanih rezultata – roditelji koji su odgojili barem jednog sina, doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u usporedbi s roditeljima koji imaju samo žensku djecu.

Jednostavnije rečeno, mozak roditelja koji imaju sinove stari puno brže nego mozak roditelja koji imaju samo kćeri pa ovi rezultati potvrđuju da je ipak lakše odgojiti kćer.

Jedno od glavnih razloga, istaknuli su znanstvenici, jest činjenica da kćeri češće brinu o roditeljima jednom kad dođu u stariju dob i nude im emocionalnu podršku, pomažući im tako da budu sretniji i zdraviji. Studija je pokazala i da roditelji ženske djece kasnije u životu manje piju alkohol, drogiraju se i puše, a više roditelja sinova ima i problem s prekomjernom težinom i demencijom.

Brzina takozvanog mentalnog propadanja gotovo je ista za majke i očeve, ali će više majki sinova, kasnije u životu, imati problem s prekomjernom težinom i demencijom. Rezultati se ne mijenjaju, bez obzira na to radi li se o biološkoj ili posvojenoj djeci, kaže znanstvenica Katrin Wolfova.

Ovo je istraživanje tako dalo odgovor na jedno od najčešćih pitanja vezanih za odgoj djece i opovrgnulo istraživanje britanske dječje udruge, u kojemu je gotovo 60 posto ispitanika reklo da je teže odgojiti kćer.

Slažete li se s rezultatima novog istraživanja?

glasova:

U anketi koju smo prošle godine proveli na našem portalu glasalo je 675 osoba, od kojih se 41 posto izjasnilo da je jednako teško odgojiti oba spola. Od ukupnog broja glasova 26 posto je reklo da je teže odgojiti sina, a 33 posto da je teže odgojiti kćer.

Braco i seka Je li teže odgojiti sina ili kćer, pitanje je s kojim se susreću mnogi roditelji

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju