Ime Ivane Bodrožić dobro je poznato svima koji vole kvalitetnu domaću suvremenu književnost.

Vole je struka i čitatelji, a svakim novim djelom uvijek iznova uspije oduševiti.

Autorica je nagrađivanih i prevođenih zbirki poezije, romana i zbirke priča: Sinovi, kćeri, Prvi korak u tamu, Hotel Zagorje, Prijelaz za divlje životinje, 100% pamuk, Rupa, In a Sentimental Mood, Klara Čudastvara.

Tijekom čitanja vraćamo se sebi.

Ono što joj posebno dobro polazi za rukom je to što u svojim djelima uspijeva u nama probuditi ono potisnuto i nenametljivo upravo to „probuđeno“ učiniti pokretačem drušrvenih promjena.

Upravo zato knjigu smatra ciglom u gradnji boljeg društva.

Najveći luksuz koji si danas možemo priuštiti je mogućnost koncentracije i provođenja dužeg vremena udubljeni u nešto i razmišljajući o nečemu. S obzirom na sve distrakcije koje postoje oko nas, knjiga je jedina koja nas konzumira u potpunosti. Knjiga je jedina kojoj se moramo potpuno posvetiti.

Ivana Bodrožić Roman 'Sinovi, kćeri' dobitnik je nagrade Maše Selimović u kategoriji najbolji roman (Foto: Sonja Kovač)

To dovodi do nekoliko stvari. Jedna od njih je ta da to produbljuje naše razmišljanje, otvara naše horizonte, znanja i obrazovanja i, u krajnjoj liniji, daje nam mogućnost kritičkog razmišljanja. Bez knjiga smo zaista rastrgani na sto strana i mislim da je jako teško sabrati se, razmišljati i živjeti bez te koncentracije koju nam književnost daje.

Čak možda i kada nije vrhunska, izuzetno je važno da to bude neko vrijeme u kojem se možemo vratiti sebi i u kojem možemo raditi jednu jedinu stvar potpuno posvećeni.

Zato mislim da je čitanje nešto što bismo trebali zadržati cijeli život, nešto čemu trebamo učiti mlađe i nešto što nam pomaže da izgradimo osobni stav, budemo cjelovitiji i da budemo otvoreniji, a samim time i da gradimo bolje društvo, zaključuje književnica.

Elif Shafak: Otok nestalih stabala Dirljive priče: Romani koji će nas potaknuti da poštujemo i volimo različitost

Djela Ivane Bodrožić prevođena su na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama kao što su nagrada Goran za mlade pjesnike; Kiklop, nagrada za najbolji roman; Prix Ulysse, nagrada za najbolji debitantski roman s područja Mediterana; Kočićevo pero; Edo Budiša; Meša Selimović; Balkan Noir i brojne druge, a to je tek početak ove profesorice filozofije te hrvatskog jezika i književnosti.

*prilog je sniman u Hoću knjigu Megastoreu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju