Veličanstvena Kleopatra i neustrašiva Ivana Orleanska spadaju u heroine koje su svojim djelima obilježile povijest. U čast njima, ali i drugim fascinantnim ženama koje su ostavile trag na društvo svojom hrabrošću, karakterom, utjecajem, ali i stilom nastala je izložba ''Inspiracija za odvažne'', koju možete pogledati u Arena Centru.

Galerija Yamamay top Mark Pjetri, Borsari narukvica LC WAIKIKI sako +15 LC WAIKIKI suknja

Za svih pet heroina zasigurno ste čuli jer je svaka od njih ostavila neizbrisiv trag u povijesti svojim likom i djelom. Svojevrsni omaž veličanstvenoj Kleopatri, neustrašivoj Ivani Orleanskoj, inovativnoj Adi Lovelace te dvjema hrvatskim heroinama, ženi bez dlake na jeziku – Žuži Jelinek te legendarnoj Mariji Jurić Zagorki priredio je Arena Centar i tako u svoje okrilje ponovno vratio ''originalne influencerice''.

Ideja koja stoji iza te sjajne kampanje jest pogled unazad, potraga za originalnošću i nadahnućem koje pronalazimo u moćnoj ženskoj energiji. Tako izložbom pet ormara, od kojih je svaki posvećen jednoj povijesnoj ženskoj ličnosti, u Arena Centru imate priliku prisjetiti se njihovih nevjerojatnih biografija i inspirirati njihovom neustrašivosti, ustrajnošću, karakterom i naravno – stilom.

Izdvojili smo dvije junakinje čije su sudbine i životni stilovi bili u nevjerojatnoj suprotnosti, a ipak je svaka od njih na svoj način postala heroina svog vremena.

Kraljica Kleopatra VII. govorila je sedam jezika i bila uspješna diplomatkinja

Život posljednje kraljice starog Egipta bio je nalik filmskoj priči s nevjerojatnim zapletima. Priča o Kleopatri fascinirala je pisce i umjetnike posljednje dvije tisuće godina, od Shakespearea do Hollywooda. Iako je mnogi pamte po ljepoti i zavodničkim vještinama te romantičnim vezama i tragičnom kraju, Kleopatra je pokazala mnogo više od toga.

Postala je kraljica s 18 godina, na vrhuncu svoje moći kontrolirala je gotovo cijelu istočnu obalu Sredozemlja, a u jednom trenutku u svojim je rukama držala sudbinu cijelog zapadnog svijeta. Brojni stari zapisi i povijesna istraživanja svjedoče da je bila inteligentna faraonka koja je govorila sedam jezika, bila genijalni strateg i uspješna diplomatkinja koja je potvrdila svoje pravo da vlada Egiptom i drugim teritorijima.

U vrijeme njezine vladavine drevni Egipćani bili su jedna od najekstravagantnijih i najbogatijih civilizacija u povijesti, pa je i vladarica preferirala raskošne rituale ljepote i stil odijevanja. Zapanjujući izgled kože Kleopatra je dugovala kupkama na bazi mlijeka, a navodno je svoje ljubavnike zavodila mirisom cvijeta ruže. Ponosna na svoje grčko porijeklo i bogatu povijest Egipta, Kleopatra je odijevanjem često odavala počast grčkoj božici Afroditi i egipatskoj Izidi haljinama od prozirnih tkanina i obiljem zlatnog nakita. Stil kraljice Nila ogleda se u raskoši pa smo look inspiriran njom bazirali na klasičnoj, ali moćnoj crnoj kombinaciji u kojoj glavni naglasak imaju zlatni detalji.

  Kombinacija ispirirana Kleopatrom Kombinacija ispirirana Kleopatrom Foto: Arena Centar

Ivana Orleanska nadilazi rodne, staleške i društvene uloge vremena u kojem je živjela

Pobožna seljanka u srednjovjekovnoj Francuskoj vjerovala je da ju je Bog izabrao da povede Francusku do pobjede u dugotrajnom ratu s Engleskom. Bez vojne obuke, ona je uvjerila prijestolonasljednika Karla VII. da joj dopusti da vodi francusku vojsku do opkoljenog grada Orléansa. Ivana je tada imala svega sedamnaest godina, a francuska je vojska nakon godina neuspješnog ratovanja bila demoralizirana. U konačnici je Francuskoj donijela veličanstvenu pobjedu, a činjenica da nije znala baratati mačem prije nego što je započela svoju misiju njezin vojni uspjeh čini još nevjerojatnijim.

Ta francuska heroina, za koju je i Mark Twin rekao da je najizvanrednija osoba koju je ljudski rod stvorio, u dobi od samo 19 godina spaljena je nakon što su je protivnici zarobili i optužili za vještičarenje, herezu i oblačenje u mušku odjeću. Tijekom svoga kratkog života Ivana Orleanska nadišla je sve rodne, staleške i društvene uloge vremena u kojem je živjela. Lik djevojke kratko ošišane kose, odjevene u mušku odjeću i oklop, koja visoko u zrak podiže zastavu označujući oslobođenje, postao je univerzalni simbol bunta, otpora i borbe protiv nepravde.

Upravo je zato kombinacija inspirirana njom, bazirana na kompletu i cipelama koji podsjećaju na mušku modu i prenose njezinu moć za kršenjem nametnutih granica i pravila, dok srebrni nakit odaje počast njezinu oklopu.

Kombinacija inspirirana Ivanom Orleanskom Kombinacija inspirirana Ivanom Orleanskom Foto: Arena Centar

Kampanja s posebnim karakterom

Izložba ''Inspiracija za odvažne'' traje do 2. travnja, a možete je pronaći na Trgu Dalmacija u Arena Centru. Razgledajte izložbu ormara koji su inspirirani nevjerojatnim i nezaboravnim povijesnim ženskim ličnostima i pronađite inspiraciju za svoje proljetne kombinacije.

U Kleopatrinu ormaru pronađite odvažne kombinacije i nježne ženstvene materijale, a u ormaru Ivane Orleanske inspiraciju da prekršite sva pravila i izrazite svoj neobuzdani stil. Ne zaboravite obići i ormare Ade Lovelace, koja je postala simbol svih žena koje karijeru grade u STEM područjima, Marije Jurić Zagorke, jedne je od najčitanijih hrvatskih književnica, te Žuži Jelinek, umjetnice koja je bez zadrške rušila brojne predrasude.

U sklopu izložbe nalazi se i sandučić u kojem se skupljaju donacije za Fond za žene. Fond za žene Zaklade Solidarna promiče rodnu ravnopravnost i zaštitu ženskih prava kroz pomoć žrtvama seksualnog i obiteljskog nasilja, dostupno reproduktivno zdravlje, ekonomsko osnaživanje, edukaciju, prevenciju i zagovaranje. Donirati možete ubacivanjem gotovine u sandučić ili digitalnom uplatom, a sve koji doniraju 2 eura ili više, kao znak zahvalnosti, očekuje platnena torba s prigodnom porukom. Neka vas pet povijesnih heroina inspirira da i vi postanete dio promjene nečijeg života.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Arena Centar po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju