Nekada su sušilice za rublje bile 'ono čudo' koje smo gledali samo u američkim filmovima, a danas ih ima sve više kućanstava u Hrvatskoj. Također postoje i perilice za rublje sa sušilicom pa postaje sve teže oduprijeti se želji da odmah sve 'instantno' osušimo nakon pranja. Međutim, neke odjevne predmete i materijalne ne smijemo stavljati u sušilicu jer riskiramo oštećenje

1. Grudnjak – jedan od najosjetljivijih i najdelikatnijih komada u ženskoj garderobi ne smije biti izložen toplini u sušilici jer će ona uništiti elasticitet grudnjaka i promijeniti mu oblik.

2. Odjeća od svile – preporučljivo ih je prati na ruke, ali danas sve perilice imaju poseban program za osjetljivo rublje, uključujući i svilu. Međutim, oduprite se želji da svoju svilenu košulju osušite u sušilici jer ćete tako znatno oslabiti svilene niti i stvoriti oštećenja u materijalu.

Grudnjak je jedan od najosjetljivijih komada u ženskoj garderobi, a sušilica će uništiti njegov elasticitet i promijeniti mu oblik.

3. Odjeća od rayona – u pitanju je tzv. umjetna svila, materijal sličan poliesteru, ali po prirodi puno elastičniji od njega. Upravo se zbog toga može znatno skupiti tijekom izloženosti visokoj temperaturi u sušilici pa sve odjevne komade od rayona obavezno sušite na zraku.

4. Vunena odjeća – baš kao i svila, vuna je krhki materijal, iako se to pod prstima ne osjeti. Sve vunene odjevne predmete treba držati što dalje od visokih temperatura u sušilici i treba ih sušiti na ravnoj površini.

5. Čipka – puno čipkastih odjevnih predmeta ima 'dozvolu' za sušenje u sušilici, ali nakon nekog vremena na njima se pojavljuju oštećenja, na sebe nakupljaju ostatke niti od druge odjeće i počinje stvaranje 'mucica' . Ako čipku želite što dulje sačuvati, izbjegavajte sušilicu.

6. Odjeća s 'dodacima' – odjevne predmete s cirkonima, šljokicama ili printom ne stavljajte u sušilicu jer visoka temperatura može promijeniti njihov izgled, uzrokovati ispadanje ili čak djelomično otapanje pojedinih dodataka.

SAVJET: Uvijek pogledajte etiketu na odjevnim predmetima ili bilo kojem drugom komadu tkanine iz kućanstva koji biste željeli staviti u sušilicu i provjerite postoje li posebne upute za sušenje koje morate slijediti kako biste očuvali materijal.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju