Nataša kaže da je ovo odlična torta koja će vas oboriti s nogu. Kobinacija čokolade i višanja jednostavno je pun pogodak.
Zato evo recepta.
Torta s čokoladom i višnjama - sastojci:
Biskvit:
- 60 g margarina ili maslaca
- 60 g čokolade za kuhanje
- 5 bjelanjaka
- 130 g šećera
- 75 g brašna
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 5 žumanjaka
- 1 puding od čokolade
- 5 žlica brašna
- 100 g čokolade za kuhanje
- 250 g margarina ili maslaca
- 1 staklenka kompota od višanja (340 g)
Ganache:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
- strugotine čokolade
- malo višanja
- šećer u prahu
Torta s čokoladom i višnjama - priprema:
- U zdjelu dodajte žumanjke te ih izmiksajte.
- Zatim dodajte puding od čokolade, brašno i 100 ml mlijeka, sastojke sjedinite.
- U lonac dodajte šećer i preostalo mlijeko, te stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i dodajte pripremljene sastojke.
- Sve zajedno vratite kuhati i miksajte dok se ne zgusne.
- U vruće dodajte čokoladu za kuhanje, nacjeckanu ili u kapljicama te miksajte dok se ne istopi.
- Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Kompot od višanja procjedite.
- Ohlađenoj kremi uklonite foliju te ju izmiksajte.
- Zatim dodajte margarin ili maslac sobne temperature i nastavite miksati.
- Dodajte ocijeđene višnje, te sjedinite špatulom.
- Kalup promjera 26 cm obložite masnim papirom.
- U zdjelu dodajte čokoladu za kuhanje, narezanu ili u kapljicama, i margarin ili maslac.
- Otopite u mikrovalnoj ili na pari.
- U drugu zdjelu dodajte bjelanjke, miksajte dok ne zapjene.
- Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- Zatim dodajte pripremljenu čokoladu i kratko miksajte najmanjom brzinom da se sjedini.
- Potom dodajte brašno i pomiješajte pjenjačom.
- Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
- Ohlađen biskvit nožem odvojite od obruča i uklonite masni papir.
- Biskvit postavite na tacnu i postavite obruč.
- U zdjelicu dodajte čokoladu za kuhanje, narezanu ili u kapljicama, i prelijte sa vrhnjem za šlag.
- Istopite u mikrovalnoj ili na pari.
- Ostavite da se malo ohladi.
- Preko biskvita rasporedite kremu.
- Zatim rasporedite ganache.
- Tortu stavite u hladnjak da se ohladi.
- Stegnutu tortu nožem odvojite od obruča, te ga uklonite.
- Za dekoraciju po želji možete po površini torte staviti strugotine čokolade, šećer u prahu i koju višnjicu.
Priprema kreme:
Priprema biskvita:
Priprema ganachea:
Slaganje torte:
Kako Nataša Pralica priprema ovu tortu s čokoladom i višnjama pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u nastavku ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.
Ako volite kombinaciju čokolade i višanja pogledajte i recept za Schwarzwald kolač.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.