U subotu, 16. rujna 2023. godine otvara se izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto (Gabrielle Chanel, modni manifest) u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu.

Galerija Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 6 Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 8 Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 10 +7 Svevremenska klasika male crne haljine Gabrielle Chanel

Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto je prva izložba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je posvećena radu francuske modne dizajnerice Gabrielle „Coco“ Chanel, a koja pokazuje evoluciju njezina stila dizajna i uspostavu kuće Chanel.

Izložba istražuje Chanelov pionirski pristup dizajnu koji je utabao put elegantnom načinu odijevanja koje žene diljem svijeta slijede do današnjeg dana. Coco Chanel je dizajnirala prije svega za sebe i aktivan način života, te je tako predvidjela potrebe i želje moderne žene.

Temeljena je na istoimenoj izložbi koju je u glavnom gradu Francuske organizirao Muzej mode grada Pariza, no sadrži više novih predmeta i odjevnih kombinacija.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 9 Svevremenska klasika male crne haljine Gabrielle Chanel (Foto: PR)

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto obuhvaća oko 200 izdanja, modne dodatke parfeme i nakit u njenoj šest desetljeća dugoj karijeri – od otvaranja prvog butika u Parizu do prikazivanja njezine posljednje kolekcije.

Posjetitelji će moći vidjeti rijetke komade iz fundusa V&A muzeja, muzeja Palais Galliera te Patrimoine de CHANEL,  s izložbe valja izdvojiti originalni kostim koje je Chanel napravio za baletnu kompaniju Ballets Russes 1924. godine, ali i odjeću kreiranu za holivudske zvijezde Lauren Bacall i Marlene Dietrich.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto istražuje Chanelov inovativni pristup tkanini, silueti i konstrukciji kroz deset tematskih odjeljaka.

Towards A New Elegance nudi uvod u početak modne karijere Gabrielle Chanel, koja je otvorila prvi butik sa šeširima u ulici Cambon u Parizu 1910. godine, te kasnije u mondenim obalnim odmaralištima Deauville i Biarritz. Uspjeh ovoga posla omogućio joj je širenje i na druge segmente.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 10 Jedan od legendarnih kostima Gabrielle Chanel koji je izložen u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu (Foto: PR)

The Emergence of a Style fokusira se na razvoj Chanelvog prepoznatljivog stila u 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća koji karakteriziraju čiste linije, jednostavna paleta boja i fluidni materijali.
U središtu pažnje je i njezin svevremenski izum mala crna haljina.

Invisible Accessory predstavlja kreaciju i utjecaj parfema No. 5 na svijet. Dizajniran je kao produžetak njezine odjeće, a postao je najprodavanijim mirisom na svijetu. Ovaj tematski odjeljak otkriva i detalje vezane uz lansiranje Chanelove kolekcije šminke 1924. godine i linije za njegu kože 1927. godine.

Luxury and Line fokusira se na Chanelovu večernju odjeću koja na suptilni način naglašava žensku siluetu, a kombinira profinjenu inventivnost s klasicizmom. Ovaj tematski odjeljak osvrće se i na Bijoux de Diamants – prvu i jedinu kolekciju luksuznog nakita ove dizajnerice iz 1932. godine.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 11 Večernje haljine s potpisom Gabrielle Chanel (Foto: PR)

Closing the House će ocrtati utjecaj izbijanja Drugog svjetskog rata na osobni i profesionalni život Gabrielle Chanel.

Return to the Fashion, baš kao što ime naslućuje, prati Chanelov službeni povratak modi 5. veljače 1954. godine i njezinu povratničku kolekciju.

The Suit ističe odjevni predmet koji je definirao poslijeratni doprinos modi Gabrielle Chanel s više od pedeset kompleta u nizu boja izloženih na dvije razine. Chanelovo odijelo vizija je moderne ženstvenosti – ono kombinira udobnost i stil.

Chanel Codes usredotočuje se na modne dodatke koji su bili ključni za Chanelovu koncepciju skladne siluete poput torbice Chanel 2.55 ili dvobojnih slingback sandala.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu - 3 Na izložbi će biti izložen i nakit te modni dodaci koje je stvarala Gabrielle Chanel (Foto: PR)

Into the Evening predstavlja večernju odjeću kao važan dio Chanelove coutore kolekcije u drugom dijelu njezine karijere – od pedesetih godina prošlog stoljeća nadalje.

Costume Jewellery istražuje osebujan stil Gabrielle Chanel i njezinu ljubav prema bižuteriji.

A Timeless Allure je finale izložbe, a slavi posljednju kolekciju Coco Chanel za proljeće / ljeto 1971.g godine, kao i opuštenu verziju svečane haljine koja je istovremeno bila profinjena i nenametljiva.

Izložba Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto bit će otvorena u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu do 25. veljače 2024. godine. Dio izložaka s izložbe pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne Chanel - 6 Chanel - 10 Chanel - 9 +11 Chanel - 8

Siva je nova crna: Chanelova kolekcija potvrđuje nadolazeći trend Chanel, RTW, jesen/zima 2023./2024. Chanel, RTW, jesen/zima 2023./2024. Chanel, RTW, jesen/zima 2023./2024. +4 Chanel, RTW, jesen/zima 2023./2024.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju