„Kad su prispjeli u hotel Imperial, osoblje je pozatvaralo staklena vrata u predvorju i stražarilo, ali poludjeli su obožavatelji nahrupili na vrata i polomili stakla. Joe je tada prvi puta iskusio koliko Marilyna slava nadilazi njegovu. Bio je naviknut na svjetla reflektora, bio je sportska zvijezda, bio je američki junak. Ali svi su željeli Marilyn.”

Navedeni ulomak dio je sjajne nove biografije Charlesa Casilla o besmrtnoj ikoni. Američkom piscu i scenaristu ovo je drugo djelo te tematike; 1999. objavio je 'Marilyne dnevnike', fiktivni roman o nepostojećim izgubljenim dnevnicima slavne glumice, stranica u originalu izlazi "Javni i tajni život Marilyn Monroe", svježi pogled na lik, djelo i život ove platinaste božice.

Dotad nepoznati intervjui zajedno s pročešljanim postojećim istraživanjima sažeti su na tristotinjak stranica te donose sasvim drugačiji uvid u Marilyn Monroe kakvu znamo.

Upravo to i razlikuje ovu biografiju od mnogih postojećih. Prvi puta ispred naših se očiju pojavljuje Marilyn kao stvarna žena iza događaja koji prate njen životni put – predivna, ranjiva, nedostupna i zamamna. Mnogi kažu da je, kao i njen horoskopski znak, bila žena s dva lica. S jedne strane, platinasta seks bomba, apsolutna želja svih muškaraca, ali i žena, a s druge strane ranjeno usamljeno lane koje se samo želi osjećati sigurno i voljeno.

Michelle Obama \'Moja priča\' "Moja priča" Michelle Obame: Knjiga uz koju ćete steći novu blisku prijateljicu

Odličan uvod u njezina mentalna stanja čini upravo cijeli prvi dio knjige posvećen njezinu djetinjstvu i usponu ka slavi. Imala je majku, no nažalost fizički i emotivno nedostupnu, a oca nikad nije upoznala. Njezina emotivna struktura i odrastanje bez moralnog uzora proizašli su iz brojnih selidbi od udomitelja do udomitelja pa sve do sirotišta.

Njezina slava nadilazila je sve njene kolege glumce, modele s kojima se susretala, kao i redatelje i producentske moćnike koji su je podcjenjivali

Sve to zajedno učinilo ju je psihički nestabilnom, ali i nevjerojatno ambicioznom u potrazi za priznanjem i ljubavlju. Ta ambicija dovela ju je do ogromne slave s kojom se pak nije znala nositi.

Nadalje, drugi i treći dio dotiču se njezinih brakova s Joe DiMaggiom te Arthurom Millerom, borbe s tiranima iz produkcijske kuće Fox, kao i mnogih dosad neotkrivenih istina.

Pa tako saznajemo da joj je Elizabeth Taylor pred kraj pokušavala pomoći na mnoge načine, iako su mediji stalno pričali o njihovu rivalstvu. Potom je pronađena i golišava scena s Clarkeom Gableom, a koja se smatrala izgubljenom. A ono što je izuzetno zanimljivo je način na koji je prikazan posljednji dan njezina života, gdje vidimo kako manjak komunikacije i nekoliko krivih odluka mogu dovesti do zastrašujućeg završetka.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Iris Illyrica Memoari Maye Angelou: Odnos s majkom najvažnija je veza u ljudskom životu

Ipak, pred nama se stvara dosad najjasnija slika najslavnije žene svijeta, vječne fascinacije ne samo svojih fanova, nego i cijeloga svijeta. Njezina slava nadilazila je sve njene kolege glumce, modele s kojima se susretala, kao i redatelje i producentske moćnike koji su je podcjenjivali. Preteča ere feminizma, Marilyn je itekako igrala na svoju famoznu seksualnost te je vješto koristila za svoju dobit.

Marilyn nosi bijelu haljinu s topom trokutasta kroja i plisiranim donjim dijelom – danas najpoznatiji kostim u povijesti Hollywooda. Dok stoji na rešetki podzemne željeznice, ispod nje prođe vlak i zakovitla zrak, a djevojčina se haljina podigne do struka. 'Oh, ovo je odlično!' cinkut će ona. I tako će nam zauvijek ostati u sjećanju.

Profil, 129 kn, prijevod: Branka Maričić

\'Javni i tajni život Marilyn Monroe\', svježi je pogled na život ove platinaste božice \'Javni i tajni život Marilyn Monroe\', svježi je pogled na život ove platinaste božice (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju