Zamislite samo kolika je to ljubav kad dijete koje volite najviše na svijetu ima dijete koje voli najviše na svijetu, pa se te sve ljubavi zbroje i pomnože u neke neopisive beskonačnosti – opisao je jednom prilikom nepoznati autor ljubav između baka i djedova te njihovih unuka.

Bez obzira na to što je ta ljubav toliko topla i intenzivna, svejedno je ne bismo trebali iskorištavati.

Naša kolumnistica Barbara Slade Jagodić to je odlično objasnila u jednom od svojih tekstova s tom temom:

Danas su stvari malo drugačije. Sve više baka (i djedova) nije presretno kad im se najave djeca s vlastitom djecom i kad treba pričuvati tu djecu na dan, dva, tjedan ili mjesec dana.

Stigle su neke nove generacije baka koje imaju sasvim drukčije planove za mirovinu. Modernije, aktivnije i samosvjesnije bake vole unuke najviše na svijetu, ali svoje dijamantne godine žele provesti uživajući u plodovima cjeloživotnog rada, a ne radeći kao dadilje.

I to bi trebalo biti sasvim u redu.

Povod ovoga teksta bila je nesvakidašnja situacija u kojoj se našao jedan Osječanin. Htio je htio ostati anoniman, ali je svejedno svoju priču podijelio s nama. Naime, rastavljeni tata htio se dobro odmoriti, okupati i sam popiti pivo na plaži.

Stigle su neke nove generacije baka koje imaju sasvim drugačije planove za mirovinu.

Istovremeno, želja mu je bila da klincima pruži nezaboravno ljetovanje. Pripremio je sve potrebno za dobar odmor, rezervirao prihvatljivi apartman negdje na pola puta između svojih želja i dječjih potreba, a onda je plan podijelio s prijateljima.

Stvarno misliš da je to izvedivo? Pa teško je ljetovati s djecom i kad su roditelji u kompletu, bio je najčešći komentar koji je čuo naš sugovornik.

A tada mu je sinula ideja: Pa zašto ne bih poveo svoju mamu?

Djeca obožavaju baku, a baka jedva čeka svaki trenutak koji može provesti sa svojim pilićima. Kombinacija je to koja će svima ići u prilog. Baka će uživati, on će se napokon odmoriti, a klinci će u školi s vršnjacima razmjenjivati doživljaje s mora.

Međutim, njegov se plan izjalovio čim ga je predstavio svojoj mami. Ona mu je rekla da joj je strašno bolno to uopće izgovoriti, ali da ne želi s njim na ljetovanje. Te je godine već bila na moru i to ju je iscrpilo, a ima puno planova i radova po kući i vrtu koje je planirala napraviti baš u tom periodu.

Ne radi se o tome da oni ne vole svoje unuke, mislim da ljubav nije upitna, ali nove bake i djedovi odlučili su da promjena treba i u obiteljskom sustavu koji je uvijek računao na baka-servis.

Je li to sebično od njih? Pomalo jest, ali ne nužno loše. Zašto je pogrešno ne htjeti čuvati unuke, danas kad postoji niz servisa s dadiljama, mnogo mlađima i okretnijima, tako da djetetu ništa ne fali? napisala je Barbara Slade Jagodić u tekstu koji smo već citirali.

Mnogi su, govori Osječanin iz naše priče, podržali baku. Prijateljima i obitelji nije jasno kako mu je takvo nešto uopće palo na pamet, a nekoliko je ljudi njegov prijedlog opisalo sebičnim i sasvim neopravdanim. 

Mina i baka Dragica Zašto je provesti čitavo ljeto kod bake i djeda bez roditelja odjednom postalo problem?

Baka i unuka Pitanje koje se (ne) podrazumijeva: Trebaju li bake i djedovi biti dežurne dadilje?

S druge strane, neki su ipak stali na njegovu stranu, ne gledajući na to kao na sebičnu gestu, već kao na snalažljivu ideju koju bi s veseljem prihvatila većina baka.

Kako nam je rekao, oni su se baš šokirali što ga je mama odbila jer bi većina baka dala sve na ovome svijetu da ih njihovo dijete povede na odmor s unucima.

Tko je u pravu?

glasova:

U anketi nam recite što vi mislite o toj situaciji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju