Nadutost, zbog koje nam trbuh izgleda veći nego što doista jest, četa je pojava. Najčešći uzroci su premalo kretanja i određene namirnice i začini koji zadržavaju vodu u tijelu i usporavaju probavu. No jeste li znali da postoji vitamin koji ovaj problem rješava u trenu?

Nadutost, plinovi i poremećena probava glavni su uzročnici napuhanog trbuha zbog kojeg izgledamo deblji nego šo jesmo.

Kako bi izbjegli ovu nepoželjnu pojavu zbog koje gotovo preko noći više ne stanemo u omiljenu haljinu, osim što bi trebali promijeniti prehranu, u prirodi se skriva vitamin koji ovaj problem rješava gotovo preko noći.

Riječ je o vitaminu B, točnije vitaminima iz ove skupine (B kompleks) koje naše tijelo obožava, a skrivaju se svugdje oko nas i to u najprirodnijem obliku.

Nadutost, plinovi i poremećena probava glavni su uzročnici napuhanog trbuha zbog kojeg izgledamo deblji nego šo jesmo

Vitamin B-6
Ako vam tijelo zadržava vodu te se navečer ili pak svako jutro budite otečeni, vitamin B-6 pomoći će vam da se riješite ovog problema jer ima ulogu razgradnje vode u organizmu.

Istraživanje je pokazalo kako gotovo 90 posto osoba starije životne dobi pati od pomanjkanja ovog vitamina, a sve radi modernog načina života i loše ishrane.

Osim što pomaže u izgradnji obrambenog mehanizma našeg tijela (imuniteta), ovaj vitamin prijeko potreban je trudnicama i srčanim bolesnicima.

Najbolji izvori vitamina B-6: Perad, riba i cjelovite žitarice, špinati i mahunarke.

Vitamin B-1
Ovaj vitamin poznatiji je pod imenom tiamin nužan je za razgradnju ugljikohidrata i hrane koju unosimo u tijelu, jer ih pretvara u gorivo.

Osim što može poboljšati rad srca te dobro djeluje na živce, tiamin će poboljšati i ubrzati vašu probavu te vam pomoći da se riješite plinova koji uzrokuju nadutost, ali i regulirate osjećaj gladi.

Najbolji izvori vitamina B-1: Cjelovite žitarice, molasa, zeleno povrće, pivski kvasac, mahunarke.

Vitamin B-12
Pomanjkanje ovog vitamina u tijelu povezana je s upalnim procesima u području trbuha. Upale mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u tankom crijevu, što može uzrokovati probavne smetnje, ali i stvaranje plinova te napuhan trbuh.

Najbolji izvori vitamina B-12: Morska hrana, mlijeko, sir, jaja, jetrica, perad, govedina, ukiseljeno povrće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju