Mačja osobnost iznenađuje nas iz dana u dan. Razigrani karakter i pogled koji jasno govori da uvijek mora biti po njihovu glavne su mačje karakteristike koje nas oduševljavaju, ali i zbunjuju.

Za razliku od pasa, koji na vrlo očit način pokazuju ljubav prema nama, mačke su ipak malo suptilnije. Zato se često pitamo imaju li osjećaje prema nama i jesu li sretne u našem domu.

Jedan od znakova na koji će vam mačke pokazati da vas vole je maženje po licu. Mace na obrazima i na čelu imaju mirisne žlijezde, kojima obilježavaju svoj teritorij, isto kao i divlje mačke, trljajući glavu od drveće.

I dok vas mace tako maze, na prvi pogled mirisne i čiste, kod nekih ljubimica osjeti se izrazito neugodan zadah koji podsjeća na pokvarenu hranu.

Neugodan miris zapravo dolazi od bakterija u njihovim ustima, koje su zaslužne za razgradnju hrane. U spoju sa slinom one stvaraju enzime koji pokreću probavni proces. Spojevi koji se stvaraju prilikom tog procesa uzročnici su lošeg zadaha.

Barem jedno dnevno mačkama bismo trebali oprati zube.

Zato je mačkama potrebno uvesti dentalnu higijenu, koja bi trebala biti slična našoj. Iako se na prvu ovaj problem čini uobičajenim i bezazlenim, neugodni zadah kod ljubimaca može biti indikator ozbiljnijih problema.

Veterinari su složni: ljubimcima treba uvesti podjednaku dentalnu higijenu kao što i sami prakticiramo. Preporuka je barem jednom dnevno mački oprati zube, a na to ju je najbolje i najlakše navikavati odmalena.

Kako mački oprati zube? 

Nedominantnom rukom nježno držite glavu i podignite usne. Prstom druge ruke lagano trljajte zube svog ljubimca. Ne morate koristiti četkice ni pastu – dovoljan je vaš prst. Kad mačku naviknete na prst, možete postepeno uvesti meku dječju četkicu za zube, kaže Mary Volker s Američkog veterinarskog stomatološkog fakulteta.

Ako se mačka opire i nikako joj ne možete oprati zube, probajte je prevariti tako što ćete prst umočiti u njezinu omiljenu slasticu. Briga o dentalnom zdravlju ljubimaca je prva i osnovna stvar koju možete učiniti za bolje zdravlje i dulji život vaše mačke.

Nakon redovitog pranja zuba primijetit ćete da zadah polako nestaje. Ako nakon mjesec dana još uvijek imate isti problem, bilo bi dobro otići veterinaru. Oralno zdravlje mačaka treba procijeniti jednom godišnje, a tom prilikom napraviti i detaljno čišćenje zuba.

Ulaganje u dentalnu higijenu 

Najčešći dentalni problem kod mačaka je parodontna bolest. S vremenom se na zubima mačaka skuplja ljepljivi, meki sloj. Ako se ne ukloni, pretvara se u kamenac, koji napada zubnu caklinu i desni i također uzrokuje loš zadah.

10 pasmina mačaka koje su iznenađujuće inteligentne Najpametnije pasmine mačaka Najpametnije pasmine mačaka Najpametnije pasmine mačaka +7 Najpametnije pasmine mačaka

Ako svojoj maci želite priuštiti pravi zubni tretman, u specijaliziranim trgovinama možete pronaći mačju pastu za zube. Također, postoje i slastice koje su oblikovane pomoću posebnih tekstura, pa tijekom žvakanja na sebe lijepe plak i tako pomažu da zubi budu zdravi, a zadah ugodan.

12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav Mačka i djevojčica Mačja ljubav - 12 Mačja ljubav - 11 +10 Mačja ljubav - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju