Sastojci za tijesto:
- 400 grama glatkog brašna
- 200 grama maslaca sobne temperature
- 50 grama šećera
- 4 žumanjka
Sastojci za nadjev:
- 3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
- 1 kisela vrhnja (također 180 ili 200 ml)
- 80 grama škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)
- 100 grama šećera
- 4 bjelanjka
- sok od 1 limuna ili naribana korica 1 limuna (nešpricanog)
Priprema pite od jogurta:
1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte žumanjke pa ih sjedinite sa smjesom. Na kraju ubacite brašno, kuhačom ili špatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podijelite u dva jednaka dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovicu tijesta, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Naribajte ga i rasporedite po protvanu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite tijesto 15 minuta.
3. U međuvremenu pripremite nadjev. Tucite bjelanjke mikserom dodavajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, vrhnje, limunov sok i škrobno brašno pa tu smjesu ulijte u snijeg i lagano promiješajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.
4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji dio tijesta van i ne gasite pećnicu. Prelijte nadjev preko tijesta i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio tijesta iz zamrzivača pa ga naribajte po nadjevu. Odmah vratite u pećnicu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji dio pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz pećnice, a kad se u potpunosti ohladi možete po njoj posipati malo šećera u prahu.
Dobar tek!