Pita od jogurta
Pita od jogurta (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za pitu od jogurta: Jednostavna priprema bez valjanja tijesta

29-03-2025 Piše D.Š.
komentari

Jeste li ikada probali pitu od jogurta, blisku rođakinju slatke pite od sira? Ako niste, sada je prava prilika za to jer vam donosimo recept za ovaj ukusan desert. Neki se kunu kako je ovaj kolač čak i finiji od klasične pite sa sirom, a kako biste se u to i sami uvjerili napravite ga po najjednostavnijem receptu koji možete pronaći u nastavku.

 

Sastojci za tijesto:

  • 400 grama glatkog brašna
  • 200 grama maslaca sobne temperature
  • 50 grama šećera
  • 4 žumanjka

Sastojci za nadjev:

  • 3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
  • 1 kisela vrhnja (također 180 ili 200 ml)
  • 80 grama škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)
  • 100 grama šećera
  • 4 bjelanjka
  • sok od 1 limuna ili naribana korica 1 limuna (nešpricanog)

Priprema pite od jogurta:

  1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte žumanjke pa ih sjedinite sa smjesom. Na kraju ubacite brašno, kuhačom ili špatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podijelite u dva jednaka dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
  2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovicu tijesta, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Naribajte ga i rasporedite po protvanu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite tijesto 15 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite nadjev. Tucite bjelanjke mikserom dodavajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, vrhnje, limunov sok i škrobno brašno pa tu smjesu ulijte u snijeg i lagano promiješajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.
  4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji dio tijesta van i ne gasite pećnicu. Prelijte nadjev preko tijesta i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio tijesta iz zamrzivača pa ga naribajte po nadjevu. Odmah vratite u pećnicu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji dio pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz pećnice, a kad se u potpunosti ohladi možete po njoj posipati malo šećera u prahu.

Dobar tek!

Medena pita Medena pita: Recept sa samo dvije kore koji olakšava izradu omiljenog kolača

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Pita od jabuka Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete

Lijena pita od sira Prhka i preukusna: Recept za lijenu pitu od sira koja uvijek mami na još

Uvrnuta čokoladna pita Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

Pročitaj još
Pročitaj još