Pita s jogurtom, kokosom i limunom – sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 200 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera
- 4 žumanjka
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev
- 540 ml čvrstog jogurta
- 180 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- 70 g mljevenog kokosa
- 80 g škrobnog brašna
- 4 bjelanjka
- sok od 1 velikog limuna
- po želji naribana korica 1 nešpricanog limuna
Pita s jogurtom, kokosom i limunom – priprema
- Miksajte maslac, šećer i sol. Kada ih povežete, dodajte žumanjke i sjedinite ih sa smjesom. Zatim u smjesu ubacite brašno, lagano kuhačom povežite sve i zamijesite glatku kuglu. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela (možete ga i izvagati), zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač na pola sata.
- Protvan za pečenje premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon hlađenja izvadite jednu polovicu tijesta, naribajte u protvan i rasporedite po njemu pa potom malo utisnite tijesto rukama. Stavite u pećnicu i pecite 15 dok tijesto ne požuti.
- U jednoj posudi sjedinite limunov sok i škrobno brašno. Dodajte šećer, jogurt, vrhnje i na kraju kokos. Istucite bjelanjke mikserom i kada se formira snijeg počnite malo po malo dodavati šećer. Kada dobijete čvrsti snijeg, polako ga umiješajte u smjesu s jogurtom.
- Prelijte smjesu preko prve polovice zapečenog tijesta, a zatim iz zamrzivača izvadite drugu polovicu i naribajte je po površini. Vratite u pećnicu i pecite oko 30 minuta, po potrebi i 10 minuta više, ovisno o jačini pećnice. Pita na vrhu i rubovima mora biti tamne zlatnožute boje i tada je gotova.
Dobar tek!
Isprobajte i druge recepte s kokosom.