Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana pećnica glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tijekom cijele godine.
Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno "bezopasnija" od kremastih kolača i torti.
Pita od jabuka - sastojci:
Za tijesto:
- 200 g glatkog pšeničnog brašna
- 100 g oštrog pšeničnog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- malo ribane korice limuna
Za nadjev
- 7-8 većih kiselijih jabuka
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
- šaka sjeckanih oraha
Pita od jabuka - priprema:
- Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
- U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela.
- Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
- Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
Inspirirajte se i ostalim receptima s jabukama:
Dobar tek!