Pita od jabuka
Pita od jabuka (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete

25-11-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Što kažete na recept za pravu domaću pitu od jabuka koja tako neodoljivo miriše na cimet i poziva na druženje uz omiljeni topli napitak?

Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana pećnica glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tijekom cijele godine.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno "bezopasnija" od kremastih kolača i torti.

Pita od jabuka - sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna

Za nadjev

  • 7-8 većih kiselijih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • šaka sjeckanih oraha

Pita od jabuka - priprema:

  1. Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
  2. U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
  3. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto  pa ga podijelite na dva dijela.
  4. Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
  5. Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Inspirirajte se i ostalim receptima s jabukama: 

Buhtle s jabukama s bloga like chocolate Kakva kombinacija! Recept za buhtle s jabukama koje se prave lako, a tako su mekane Kolač na čaše Recept za kolač na čaše s jabukama, grizom i orasima Rolada s jabukama Rolada s jabukama: Najlakši recept za fini kolač kojem nećete moći reći ne Kolač s jabukama Ovaj recept za brzi kolač od jabuka s razlogom ima 32 milijuna pregleda

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još