Online upoznavanje sve je popularnije u svijetu, pa danas možemo govoriti o novom trendu – ljubavi preko interneta. Online upoznavanje iznjedrilo je brojne pojmove, kao što su "benching", "ghosting", "paper-clipping" ili "zombieing". Ovi trendovi nisu u službi razvijanja dubljih odnosa, a često jedna strana ostane povrijeđena.

Ako se nekom sviđate i drži vas kao opciju, ali vam ne posvećuje dovoljno pažnje, doživjeli ste benching. Ako netko iznenada prekine komunikaciju s vama i više se ne javi, doživjeli ste ghosting, a ako vam se ista osoba ponovno iznenada javi, radi se o paper-clippingu.

Međutim, online upoznavanje se neprestano razvija, a s njime se razvijaju i najnoviji trendovi. Jedan od njih je whelming, najnoviji trend koji su primijetili korisnici Tindera. Izraz je skovala novinarka Patia Braithwaite, koja je na jednostavan način objasnila o čemu se radi.

Glavni cilj whelminga je pokazati koliko je osoba tražena

Upoznate nekoga tko vam se sviđa. Očekujete normalan razgovor, a na kraju sat vremena slušate o svim ostalim opcijama osobe s kojom ste izašli. Osoba ne govori o sebi niti vas želi upoznati. Kada vas netko "whelma", znači da vas opterećuje pričama o drugim ljudima koje je upoznao i o aplikaciji za upoznavanje koju koristi. Glavni cilj takve komunikacije je da vam osoba pokaže koliko je tražena.

Clarissa Silva, bihevioralna znanstvenica i trenerica u vezama upozorava da je ovaj trend opasna praksa jer se radi isključivo o igri s osjećajima. Stvarnost whelminga je sebična. Svjesno manipulirate drugom osobom kako biste joj bili privlačniji. Jedina osoba koja ima koristi od ovog načina dejtanja je osoba koja manipulira.

A što kad vas netko povrijedi na internetu?

Ovaj oblik suptilnog hvalisanja zapravo oblikuje stav da druga strana treba biti zahvalna što uopće ima priliku razgovarati s osobom koja je toliko tražena i poželjna. Ovaj način upoznavanja može stvoriti negativne osjećaje kod druge osobe, kao što su manjak samopouzdanja i gubitak vjere u ljubav, kaže Clarissa Silva.

Kako biste izbjegli negativna iskustva na internetu, trebate biti selektivniji.

Uzmite više vremena za pronalaženje partnera koji vam odgovara. Tako ćete upoznati manji broj partnera, ali će odnosi biti dublji i kvalitetniji, predlaže stručnjakinja za veze i odnose. Iako na stranicama za upoznavanje ima onih koji traže ljubav, više je onih koji traže seks i zabavu, pa treba biti oprezan i smanjiti očekivanja.

Slika nije dostupna Bliže četrdesetima nego tridesetima, bez kučeta i mačeta, korona me "natjerala" da i ja probam naći ljubav na Tinderu

Iako je situacija u kojoj se nalazimo sve prebacila na internet, pa tako i ljubav, bilo bi dobro s vremena na vrijeme izaći i upoznati nekoga na dobar, stari način.

"Staromodni" način upoznavanja svakako je "jasniji" način druženja jer već prilikom prvog susreta možete steći realniju sliku o osobi od one koja se nudi na Tinderu.

Ako se pak odlučite za online upoznavanje i druženje, svakako budite oprezni i zaštitite sebe, svoje emocije, ali i financije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju