Biti odgovoran prema svojim obvezama i ljudima koji nas okružuju važna je osobina, od malih nogu ističe nam se kao jedna od najvećih ljudskih vrijednosti.

To doista i jest tako, ali ni u čemu ne treba pretjerivati pa tako, vjerovali ili ne, ni u odgovornosti.

Ako ste često pod stresom, jedan je od mogućih razloga da ste na svoja leđa stavili previše tereta. Naime, prevelik teret i preuzimanje previše obveza dovest će vas na rub granica vaše izdržljivosti i u jednom trenu više nećete moći nastaviti tim tempom.

Ako mislite da vi sigurno niste u toj skupini, provjerite prepoznajete li svoje ponašanje među šest znakova koji ukazuju na to da ste osoba koja preuzima previše toga na svoja leđa.

Teško kažete ne

Jako rijetko odbijate bilo koji upit za neku uslugu i uvijek ćete uskočiti svakome kad god treba i odraditi i njegov zadatak. Gotovo nikada nećete reći ne i na prvo mjesto staviti svoje slobodno vrijeme i komociju jer mislite da je vaša dužnost uvijek pomoći drugima i pobrinuti se da sve bude besprijekorno odrađeno.

Ne volite prihvaćati tuđu pomoć

Sve želite riješiti sami jer ste sigurni da morate uvijek biti sposobni za to i spremni na sve.

Naravno da je bitno biti samostalan i ne ovisiti o tuđoj pomoći, ali vi često idete u krajnost i čak i kada vam je jako teško i iznimno ste preopterećeni, sram vas je obratiti se nekome jer mislite da time pokazujete slabost i nesposobnost. Također, i u toj situaciji previše mislite na druge i ne želite im smetati svojim problemima.

Ne želite zasjeniti druge

Koliko god se trudili uvijek sve odraditi kako treba i najpreciznije moguće, nikad ne želite time zasjeniti druge i staviti ih u drugi plan.

Jako vam je stalo do toga kako se ljudi osjećaju pored vas i rado ćete žrtvovati svojih pet minuta slave jer ne želite da se itko pored vas osjeća manje vrijednim.

Preuzimate na sebe najteže zadatke

Stalo vam je do toga da sve uvijek bude besprijekorno obavljeno i zbog toga nerijetko odmah na početku preuzimate najteže zadatke. Želite biti sigurni da ništa neće poći po zlu i osjećaj neizvjesnosti i spontanosti često vas muči.

Radije ćete vi odraditi sve ono najizazovnije i tako znati da će sve biti u redu, a drugi oko vas zadovoljni i neopterećeni prevelikim obvezama.

Psihoterapeut ste svojim prijateljima i obitelji

Kad god nekome treba neki savjet, rame za plakanje ili utjeha, obrati se vama. Mnogi osjećaju da vam se mogu povjeriti jer ste osoba koja će to zadržati za sebe, a uvijek imati i neku mudru i utješnu riječ pa to redovito i čine. Rado prihvaćate tu ulogu, ali od njih nikad ne očekujete isto zauzvrat.

I u djetinjstvu su se svi oslanjali na vas

Odmalena ste bili ono dijete kojemu teta u vrtiću ili učiteljica kaže da pazi na drugu djecu dok je nema.

Zadaću su uvijek svi prepisivali od vas i profesori su se uvijek mogli osloniti na to da ćete se vi sjećati gradiva od prošlog sata, a prijatelji iz razreda da ćete se javiti za usmeno odgovaranje i time ih spasiti.

Žena u gumenim čizmama na kiši Rečenice kojih se trebate sjetiti kada mislite da život nije fer

Prijateljice Vas vrijedi čuvati: 10 znakova da ste baš dobra prijateljica

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju