Osim što mašu repom, nekontrolirano skaču i ližu lice, čini se da psi i zaplaču od sreće pri ponovnom susretu s vlasnikom.

Neodoljivi! Znate li koja je najpopularnija pasmina pasa na svijetu? Francuski buldog +0 Štene rotvajlera

Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odjeći, vjerojatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Current Biology.

Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima, rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao vjerojatno "prvom u svijetu".

Znanstvenici su mjerili količinu suza u očima pasa često korištenim Schirmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka.

Za osnovno očitanje znanstvenici su proveli test na psima za vrijeme normalne interakcije s vlasnicima.

Psi bi "značajno" povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.

Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četveronošci poznaju.

Plakanje je vjerojatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao "hormona ljubavi".

Pas mješanac 10 razloga zbog kojih su psi mješanci posebniji od čistokrvnih pasa

Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske vještine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.

Štene maše repom Što znači kada pas maše repom u desnu stranu?

Znanstvenici bi u budućim studijama htjeli testirati proizvode li psi na sličan način suze kad se susretnu sa svojim psećim prijateljima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju