Svaki pas zaslužuje ljubav, topao dom i dobra vlasnika. A upravo o tome sanjaju i psi koji žive u azilima i skloništima te oni nezbrinuti, od kojih su većina mješanci. U njima možda ne teče "plava krv", ali i mješanci su itekako posebni i čarobni psi. Donosimo 10 razloga zbog kojih su psi mješanci zakon i zašto bi upravo jedan krzneni mješanac mogao biti savršen kućni ljubimac za vas.

 

1. Ne postoje dva ista psa mješanca

Kod čistokrvnih pasa važno je da je svako novo leglo izgledom i temperamentom jednake kvalitete. Mješanci su pak svi drugačiji, pa je time i svaki mješanac jedinstven. Osim toga, kada želite udomiti psa iz skloništa, ondje će vas dočekati raznolikiji izbor nego kod uzgajivača.

Udomite li psa mješanca, možete preskočiti fazu štenca

2. Mješanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa

Čistokrvni psi već imaju određenu narav, zbog čega ih se preporučuje odgajati i trenirati na određeni način, dok su psi mješanci puno fleksibilniji kad je riječ o tome. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uvjete življenja, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene vještine.

3. I mješanci mogu ići na natjecanja

I u Hrvatskoj se održavaju natjecanja u kojima sudjeluju psi mješanci, kao što su natjecanja u agilnosti, poslušnosti, natjecanja pasa tragača i spasioca...

4. Mogu se trenirati za rad u spasilačkim i sličnim službama

Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezerviran samo za čistokrvne pse. I mješanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje hvalevrijednih akcija poput spašavanja ljudskih života.

5. U novu obitelj dolaze već istrenirani

Mnogi mješanci koji se nalaze u skloništima već su imali obitelj u kojoj su naučili gdje (ne) smiju vršiti nuždu, slušati naredbe ili su, primjerice, naučeni na život u manjim domovima. A to je veliki plus.

Prema nekim tvrdnjama mješanci su zdraviji od čistokrvnih pasa

6. Možete preskočiti fazu štenca

Mnogi vlasnici pasa baš žele štenca i uživaju imati malog psića u domu, ali ima i onih koji nemaju vremena ili strpljenja trenirati psića. Iz skloništa možete udomiti i mješanca koji više nije štene, odnosno psa bilo koje životne dobi, pa tako i udomiti starijeg psa kojem ćete uljepšati njegove zlatne godine. Kod odraslih pasa unaprijed ćete znati i njihov temperament, tako da u budućnosti neće biti iznenađenja.

7. Imaju manje zdravstvenih poteškoća od čistokrvnih pasa

Prema nekim tvrdnjama, mješanci su zdraviji od čistokrvnih pasa. To nije dokazano, ali poznato je da su određene pasmine sklonije određenim bolestima. Kod mješanaca postoji manji rizik od obolijevanja od tih bolesti jer iako, recimo, imaju gene zlatnog retrivera, imaju ih manje od čistokrvnog zlatnog retrivera.

8. Manji su trošak

Prvenstveno zato što ih ne kupujete, već udomljujete. Osim toga, psi su u skloništima kastrirani, odnosno sterilizirani i cijepljeni do određenog datuma, pa i tako štedite novac.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

Slika nije dostupna Prijatelji već 11.000 godina: Povezanost psa i čovjeka i dublja je nego što mislimo

9. Spašavate život

Mnogim psima pronađenima na cesti koji su prepušteni samima sebi, a većina su mješanci, boravak u skloništu jako teško pada zbog čega mogu klonuti i psihički i fizički. Osim toga, pas koji je bio maltretiran, zlostavljan ili koji je živeći na cesti podletio pod automobil i ozlijedio se, bit će izuzetno zahvalan ako ga udomite jer će smatrati da ste mu spasili život.

10. Njihova je osobnost posebna

Zahvaljujući tome što je njegova genetika nepoznata, udomite li štenca mješanca, kako on odrasta, upoznavat ćete njegovu jedinstvenu narav i temperament. Uživajte u spontanosti koju taj proces donosi i otkrivanju kakvog ste divnog mezimca udomili.

U azilima diljem Hrvatske mnogi psi čekaju na svoj dom, a u nastavku teksta pogledajte neke od predivnih njuškica koje se udomljuju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju