Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragocjeni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primijete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili lijevu, a to također govori nešto o tome koliko je pas vezan uz vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije znanosti otkrilo je da psi koji su se udomaćili negdje i stvorili bliskost s vlasnikom repom više mašu u desnu stranu. Znanstvenici iz Pekinga promatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tijekom tri dana. Otkrili su da kako su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće mahati repom u desnu stranu te rjeđe u lijevu.

Voditelj istraživanja dr. Yong Q Zhang smatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s lijevom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija.

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugerira da psi, kako vrijeme odmiče, nepoznatu osobu počinju percipirati u pozitivnijem svjetlu, komentirala je rezultate istraživanja dr. Deborah Wells s Kraljičinog sveučilište u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sustav za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tijekom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomicali repovi. Također su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovjek ima jedinstveni način hodanja.

Pozitivna i negativna emocionalna stanja povezana su s aktivacijom lijevog i desnog prefrontalnog korteksa kod ljudi. Pretpostavljamo da bi mahanje repom u lijevu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom desne strane mozga , dok bi mahanje repom u desnu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom lijeve strane mozga u prefrontalnom korteksu, kazao je dr. Yong Q Zhang.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

Slika nije dostupna Većina vlasnika pasa radije provodi vrijeme sa svojim ljubimcem nego s prijateljima

Druga studija s 18.000 pasa objavljena prošle godine također je otkrila da su psi češće dešnjaci. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Lincoln otkrilo je da gotovo 75 posto pasa preferira jednu šapu kada posežu za hranom. Od toga je nešto manje od 60 posto radije koristilo desnu šapu.

Imati preferencije kada je riječ o desnom ili lijevom udu, poznato kao lateralizacija, smatra se korisnim jer čini životinje učinkovitijima u izvršavanju zadataka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju