Pričom o skupini djece oslobođene iz pakla koncentracijskog logora za vrijeme Drugog svjetskog rata koju čeka glad i užas u napuštenom zdanju u šumi, potresnim Vukodlakom, filmom nagrađivanog poljskog redatelja Adriana Paneka, svečano je otvoren 13. Festival tolerancije – JFF Zagreb.

Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival, rekao je Adrian Panek.

Dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskog filma, dobio je najjači pljesak uzvanika među kojima su bili izaslanica predsjednice Republike, predstavnici ministarstava, saborski zastupnici, veleposlanici, brojni glumci, redatelji i predstavnici Grada Zagreba.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, istaknuo je kako je Festival tolerancije dragocjena kulturna manifestacija koja osvješćuje najvažnije teme modernog društva, a to su ne samo poštivanje nego i slavljenje različitosti te temeljna načela jednakosti, slobode, pravde i bratstva.

Film o Lei Deutsch na Festivalu tolerancije "Priča koju je bitno znati i prenositi": Kratki film portala Zadovoljna.hr na Festivalu tolerancije

Festival tolerancije angažirani je filmski festival s jasnom misijom. Raditi na boljem i tolerantnijem društvu programski je fokus i ove godine.

Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljeg, Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima. Sretna sam što uz sebe imam tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće, izjavila je direktorica Festivala tolerancije, Nataša Popović.

Što se tiče samih filmova, prvi kriterij je kvaliteta. U ovom vremenu i u ovom kontekstu u kojem živimo, itekako treba raditi na toleranciji, na ljudskim pravima. Tako smo i birali filmove. Očekuje vas sedam dana s važnim filmovima koje treba pogledati, izjavio je producent festivala Hrvoje Pukšec.

Ovogodišnje izdanje Festivala će od danas pa sve do subote, 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, diskusije, VR projekte za mlade i edukacije.

Uzbudljiva prva festivalska večer završila je odličnom svirkom austrijske jazz atrakcije Hi5 koji zavodljivom kombinacijom bubnjeva, gitare, vibrafona i basa širi granice žanra.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju