Od 7. do 13. travnja u zagrebačkim kinima i na javnim prostorima u Zagrebu održat će se 13. po redu Festival tolerancije.

U sedam dana posvećenih istinskoj ljepoti ljudske različitosti prvi put prikazat će se i kratki dokumentarni film koji je izradila redakcija portala Zadovoljna.hr.

U iznimno jakoj konkurenciji dokumentarnih filmova ovogodišnjeg Festivala tolerancije svoje mjesto izborio je, naime, i kratki videouradak portala Zadovoljna.hr.

Šira publika gledajući filmić upoznat će se s Leom Deutsch, hrvatskom dječjom glumicom židovskog podrijetla, čiji je život tragično prekinut u stočnom vagonu na putu za zloglasni Auschwitz.

Iznimno nam je drago zbog toga što je to Festival koji promiče vrijednosti koje se mi trudimo promovirati na našem portalu, a to su međusobno razumijevanje, tolerancija, solidarnost, ali i ljudskost prije svega, rekla je Tihana Korać, urednica portala Zadovoljna.hr.

Kadar iz filma Izbrisana Pomicanje granica: Provjerite što vas očekuje tijekom sedam dana Festivala tolerancije

Festival tolerancije održat će se od 7. do 13. travnja Festival tolerancije: Novi program koji staje na kraj velikom problemu hrvatskog filma

No ljudskost i čovječnost zakazale su kad je svijetom zavladao nacizam. Okrutni režim nije poštedio ni djevojčicu koja je prvi javni nastup imala sa samo dvije godine, a naslovnu ulogu s pet. Čudo od djeteta, kako su joj govorili, ostvarilo je 11 glavnih uloga te čak 53 sporedne uloge. Glas o njezinu talentu došao je i do Pariza, iz kojeg je stigla ponuda za filmsku karijeru. No ona ju je odbila.

Film o Lei Deutsch na Festivalu tolerancije - 5 Priču o hrvatskoj Anne Frank bitno je prenositi (Foto: screenshot/IN magazin)

Odlučili smo napraviti posvetu Lei Deutsch, djevojčici koja je bila prava, mala velika zvijezda svoga vremena u Hrvatskoj. Osim što je bila poznata kao hrvatska Shirley Temple i ujedno najmlađa glumica koja je ikad nastupala na daskama HNK-a, zbog svoje tragične sudbine poznata je i kao hrvatska Anne Frank, objasnila je urednica portala Zadovoljna.hr.

Koliko je Lea bila posebna, svjedoči podatak da je isključivo za nju pisana opereta "Čudo od djeteta". Ivana Brlić Mažuranić bila je oduševljena njezinom ulogom Gite u predstavi "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

A onda joj je zbog rasnog zakona naprasno zabranjen ulazak u HNK. Potresnim scenama, koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim, svjedočio je i Relja Bašić, koji ju je nazivao svojom dječjom ljubavi.

Tek započet život i velika glumačka karijera zauvijek su ugašeni u stočnom vagonu na putu za nacistički logor.

Koliko god bila teška i potresna priča o Lei Deutsch, bitno ju je znati, ali i prenositi i odraslima i mlađim generacijama. Više nikad ne smijemo dopustiti svijet u kojem djeca, ali i odrasli odlaze u vagone iz kojih se nikad neće vratiti, zaključila je urednica portala Zadovoljna.hr.

Film o Lei Deutsch na Festivalu tolerancije - 5 Priču o hrvatskoj Anne Frank bitno je prenositi (Foto: screenshot/IN magazin)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju