Rođena na današnji dan prije 243 godine, engleska spisateljica Jane Austen (16. prosinca 1775. – 18. srpnja 1817.) najpoznatija je po svojih šest velikih romana u kojima tematizira život britanskog plemstva krajem 18. stoljeća.

Distancirajući se od tada popularnih sentimentalnih romana, Jane Austen u svojim je djelima istraživala položaj žene u društvu te kritizirala tradicionalni pogled na brak, uglavnom kroz odnose brojnih majstorski portretiranih likova. U nastavku donosimo neke od najzanimljivijih.

Elizabeth Bennet – Ponos i predrasude
Vjerojatno najpoznatija junakinja iz romana Jane Austen, Elizabeth Bennet iskrena je i pametna djevojka koja se ne boji reći što misli. Očeva mezimica koja dijeli njegovu ljubav prema knjigama vjerojatno baš njima može zahvaliti svoj smisao za humor, ironiju i sarkazam.

Distancirajući se od tada popularnih sentimentalnih romana, Jane Austen je u svojim djelima istraživala položaj žene u društvu, te kritizirala tradicionalan pogled na brak, uglavnom kroz odnose brojnih majstorski portretiranih likovaU pravoj tradiciji Jane Austen, odlučna je u namjeri da se uda isključivo iz ljubavi, iako će se to, prema njezinim vlastitim riječima, teško dogoditi s obzirom na visoke kriterije koje je postavila. Barem dok u njezin život ne uđe gospodin Darcy.

Elinor Dashwood – Razum i osjećaji
Ljupka i draga Elinor potpuno je neshvaćen lik, možda i više od ijednog drugog u bilo kojem od romana Jane Austen. U obitelji sklonoj strastvenom izražavanju osjećaja, Elinor je glas razuma i njezin najodgovorniji i najpouzdaniji član, koji uspijeva izgledati pribrano i praktično čak i u trenucima najveće patnje.

Slika nije dostupna Zabavni test: Otkrijte koji ste lik iz romana Jane Austen?

Tiha i mirna do te mjere da se doima emocionalno hladnom, Elinor je zapravo i više nego sposobna za duboke osjećaje i pravu ljubav.

Fanny Price – Mansfield Park
Fanny Price je autsajderica, siromašna rođakinja bogate obitelji Bertram koja ju je primila pod svoj krov, ali je većina njezinih članova otvoreno ponižava, a ponašanje nekih graniči sa zlostavljanjem.

Pravi knjiški moljac koji u literaturi pronalazi utjehu i bijeg od tmurne svakodnevice, Fanny je draga i skromna i zbog tih će vrlina na kraju biti nagrađena. Iako je tiha i povučena, zna preuzeti inicijativu i izboriti se za svoj položaj, a osim toga, dobar je sudac karaktera koji nepogrešivo prozire ljudske mane i vrline, što joj u mnogim situacijama pomaže donijeti ispravne odluke.

Marianne Dashwood – Razum i osjećaji
U romanu koji se temelji na suprotstavljanju razuma i osjećaja, divlja i strastvena Marianne savršena je suprotnost svojoj povučenoj sestri Elinor.

Sklona pretjerivanju i dubokim emocijama koje nije u stanju kontrolirati, Marianne je često sebična, egocentrična i potpuno neosjetljiva prema osjećajima drugih. S vremenom će se promijeniti, ali tek nakon što na težak način nauči svoju životnu lekciju.

Emma Woodhouse – Emma
Lijepa, pametna i samopouzdana, Emma Woodhouse uvjerena je u uspjeh u svemu čega se prihvati, ali zbog svoje površnosti, pa čak i lijenosti, uglavnom gubi interes prije nego što taj uspjeh doista i postigne.

Neizlječivo je romantična, omiljena joj je razbibriga spajanje ljubavnih parova, a njezina mašta nema granica, pa često vidi potencijalne veze čak i među protagonistima koji u stvarnosti nemaju baš ništa zajedničkog. Istovremeno, potpuno je slijepa za ljubav kad se radi o njoj samoj, zbog čega joj sreća zamalo izmiče iz ruku.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju