Iako ljetni godišnji odmori najčešće popravljaju raspoloženje, pa tako i cjelokupni izgled, neke neželjene posljedice izlaganja suncu i soli mogle bi biti vidljive na kosi. Pridodamo li tomu i promjene koje dolaze s jesenskim danima, imamo recept za frizuru koja odbija poslušnost.

  Galerija Promjene na kosi koje stižu s jesenskim danima Promjene na kosi koje stižu s jesenskim danima Promjene na kosi koje stižu s jesenskim danima - 6 +8 Promjene na kosi koje stižu s jesenskim danima

"Dobar dan za frizuru" fraza je kojom bi pripadnice ljepšeg spola željele započeti svaki dan. Nažalost, dobar dan za frizuru zapravo se rijetko događa, a kada se i dogodi, toliko je vrijedan da ga najčešće zabilježimo i nizom dobrih fotografija koje zaslužuju objavu na društvenim mrežama.

Svi znamo da kosa rijetko posluša baš svaku našu naredbu i da vlasi prečesto imaju vlastitu putanju s koje ih je teško preusmjeriti. Nažalost, dolaskom jesenskih dana kosa i frizura po volji "vlasnice" postaju još veći i teži izazov. Evo i zašto.

1. Svima dobro poznata vlaga

Ne volimo je ni vani na zraku, ni u zatvorenim prostorima, a pogotovo je ne vole žene koje žele imati kontrolu nad svojom frizurom. Višak vlage u zraku uzrokuje blago kovrčanje, ali ne ono pozitivno, nego zapravo vlaga čini kosu manje sjajnom i manje zaglađenom. Na kraju dana kosa izložena vlazi može izgledati čak i potpuno raščupano. Pronađeno je i rješenje za to. Malo više posvećivanja ukrućivanju kose i odabir pravih anti-frizz proizvoda mogu biti pravi saveznici u borbi s nevoljenom vlagom.

U dane povećane vlage važno je kosu tretirati serumima koji su pogodni za oblikovanje neposlušne kose. Najčešće je njihova formula obogaćena sastojcima poput keratina i kokosovim ekstraktom pa zbog te lagane formule kosu čini glatkom na dodir. U dm-ovoj ponudi proizvoda za oblikovanje kose pronađite ono što bi vama odgovaralo i pritom ostvarite 15x više bodova na dm active beauty kartici. Promocija vrijedi i u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu. Najčešće takvi proizvodi djeluju i na smanjivanje statičkog elektriciteta u kosi. Rezultat je sjajnija i glađa kosa koja se zna izboriti s nevoljenom vlagom.

2. Toplina i pucanje vrhova

Posljedice ljeta i izloženosti vrućini, suncu i soli svakako ostavljaju posljedice na kosi. Zato je preporučljivo nakon ljeta barem jedan period minimizirati stiliziranje kose vrućim zrakom. Posljedica izloženosti kose vrućini su ispucali vrhovi. Međutim, kako u posljednje vrijeme godišnjih doba gotovo i nemamo, često je nemoguće ne koristiti fen i sušiti kosu prirodnim putem jer je jednostavno prehladno. Dolaskom jesenskih dana padaju i temperature i samo one najhrabrije neće nakon pranja kose posegnuti za fenom. Zato je česta preporuka šišanje vrhova nakon ljeta kako bi kosa mogla uložiti energiju u zdrave dijelove dlaka.

Ispucale vrhove je važno ošišati Ispucale vrhove je važno ošišati Foto: Getty Images

Ako se nikako ne možete odreći fena, preporučljivo je neko vrijeme ne koristiti druge "vruće" uređaje za kosu poput pegle, grijanih uvijača i slično. Nakon ljeta poželjno je povećati upotrebu regeneratora i šampona za oporavak kose te raznih tretmana. Također, kraj ljeta, odnosno početak jeseni pravi je trenutak za obnavljanje boje kose.

3. Izloženost virusima i bakterijama

Koliko je vlasište i kosu važno njegovati izvana, toliko je važno njegovati cijeli organizam iznutra. Jesen je često vrijeme u kojem, uslijed pada temperatura, više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. To pak organizam čini izloženijim virusima i bakterijama koje mogu oslabiti imunitet. A tada, između ostalog, posljedice mogu biti vidljive i na koži i na kosi. Zbog toga je važno, pogotovo ujesen, unositi nutrijente koji će podići imunitet, a primijetite li neželjene promjene na kosi, važno je povećati unos namirnica koje blagotvorno djeluju na vlasi, poput jaja, bobičastog voća, špinata, ribe, sjemenki i avokada. Pad imuniteta također može biti uzročnik problematičnog vlasišta. Imate li neki problem s kosom, uvijek je važno provjeriti stanje vlasišta jer nezdravo vlasište također je krivac za lomljenje kose, isušenu kosu i slično. Osim bogatim nutrijentima iznutra, na zdravlje vlasišta možete utjecati primjenom proizvoda specijaliziranih za njegu vlasišta.

4. Zamršenost vjetrom

Romantične jesenske šetnje mogu biti šetnje za pamćenje jer jesen će očarati baš sve svojim neodoljivim bojama. Dojam bi mogao pokvariti vjetar. Osim što bi vam duga kosa mogla neprestano prelaziti preko lica, frizura toga dana neće biti nimalo zavodljiva. Predvidite li vjetar na vrijeme, složite frizuru koju vjetar neće imati priliku pokvariti, a želite li i na vjetrovite dana njegovati dugu raspuštenu kosu, pokušajte je stilizirati gelovima i lakovima za kosu. Jesen je idealno vrijeme da isprobate šiške tipa "zavjese" jer one mogu posebno dobro izgledati u raščupanom, vjetrovitom looku.

Predvidite li vjetar na vrijeme, složite frizuru koju vjetar neće imati priliku pokvariti Predvidite li vjetar na vrijeme, složite frizuru koju vjetar neće imati priliku pokvariti Foto: Getty Images

5. Oštećenja zbog pokrivala za glavu

Iako će različita pokrivala za glavu možda ipak na red u modnim kombinacijama doći u nešto kasnijoj jeseni, važno je znati da i ona mogu oštetiti kosu i nauditi frizuri.

Pokrivala za glavu oštećuju kosu Pokrivala za glavu oštećuju kosu Foto: Getty Images

Grube tkanine uvijek uzrokuju zapetljavanje, lomljenje kose i razdvajanje vrhova. Zato se onima s problematičnim vlasima preporučuje čak i spavanje na svilenim jastučnicama koje ipak manje petljaju kosu.

Zbog svih promjena koje dolaze s jeseni njega kose ne smije biti zanemarena tijekom toga godišnjeg doba. Dobar odabir proizvoda i pravilna njega recept su na kojem će vaša kosa biti zahvalna.

Opskrbite se u dm-ovim prodavaonicama u kojima do kraja rujna za kupnju dva ili više proizvoda za njegu kose (proizvodi za njegu kose, stajlinga i boja za kosu) i/ili za njegu lica kupci ostvaraju 15x više bodova na dm active beauty kartici.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju