Visoke temperature, česta kupanja i znoj mogu negativno utjecati na žensko zdravlje. Još ako tome dodamo tange, tampone i usku odjeću, možemo se naći u neugodnoj situaciji koja se zna odužiti i cijelo ljeto stvarati probleme.

Tijekom ljeta mnoge žene osjećaju promjene u području rodnice. To ime veze s nizom čimbenika koji su prisutni tijekom cijele godine, a posebno preko ljeta. Ured za zdravlje žena procjenjuje da jedna od tri žene u svakom trenutku ima gljivičnu infekciju.

U nastavku pročitajte osam savjeta koji će vam pomoći da cijelo ljeto održite intimno područje zdravim.

1. Nemojte dugo ostajati u mokroj odjeći

Gljivične infekcije se obično pojavljuju kad je vlaga zarobljena oko vašeg intimnog područja. Mokre gaćice, kupaći kostimi i podloga na kojoj sjedite stvaraju savršene uvjete za razvoj neugodnih gljivica koje nam danima i tjednima mogu stvarati probleme.

Najbolje bi bilo na plažu nositi rezervne gaćice, posebice ako uživate u noćnom kupanju. Također, ako vježbate, što prije skinite znojnu odjeću i odjenite čisto i suho donje rublje.

2. Nosite prozračnu odjeću

Ako je vani vruće, znojit ćete se. To nikako ne možete izbjeći, ali možete izbjeći situacije u kojima znojna odjeća može negativno utjecati na zdravlje vaše vagine. Preko ljeta birajte odjeću koja diše. Najbolje su tkanine koje ne zadržavaju vlagu te one koje ne pritišću i ne stežu. Uske traperice preko ljeta su recept za gljivičnu infekciju pa bolje birajte lanene hlače.

Također, vaše donje rublje treba omogućiti intimnom području da diše. Birajte pamučno rublje, ili barem ono s pamučnim međunožjem.

3. Spavajte bez donjeg rublja

Ako imate problema s vaginalnim infekcijama ili iritacijama, učinite svom intimnom području uslugu i spavajte goli. Čak i prozračno donje rublje može zadržavati tekućinu, a tijekom vrućih ljetnih noći se često znamo preznojiti i „pokupiti“ neki oblik infekcije.

4. Izbjegavajte prečesta tuširanja

Jedno od glavnih pravila kod čuvanja vaginalnog zdravlja jest izbjegavanje prečestog pranja. Kad je narušena ravnoteža vaginalne mikroflore, gubi se njezina funkcija prirodne i zdrave bakterije pa raste pH i javljaju se određene infekcije. Iako tijekom ljetnih mjeseci imamo potrebu stalno biti pod tušem, to nije zdravo za naše intimno područje.

5. Provjerite sastojke mirisnih pripravaka za kupanje

Korištenje mirisnih pripravaka na vaginalnu mikrofloru utječe na isti način kao i prečesto pranje. Dobro provjerite kakve proizvode koristite kako ne biste određenim sastojcima izazvali iritaciju ili infekciju. Također, ako koristite lubrikant, radije birajte onaj na bazi vode, bez boje, okusa i mirisa.

6. Promijenite prehranu

Ono što jedete utječe na vaše vaginalno zdravlje. Primjerice, velike količine šećera mogle bi izazvati gljivičnu infekciju jer se kvasac hrani šećerom. Ako imate česte gljivične infekcije, pokušajte ograničiti šećer u prehrani. Ovo je savjet koji je primjenjiv tijekom cijele godine, a ne samo preko ljetnih mjeseci. Također, probajte u prehranu uvesti grčki jogurt, koji je prirodni probiotik i pomoći će kod ovog neugodnog problema.

7. Budite oprezni s uklanjanjem dlačica

Većina žena vodi računa o ljepoti svog intimnog područja, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci kad bikini zona izlazi na vidjelo. Međutim, neki liječnici napominju da bismo trebale ostaviti većinu stidnih dlačica jer su one na svom mjestu s razlogom.

Slika nije dostupna Brinete li o svom ženskom zdravlju? Evo savjeta kako pravilno održavati intimnu higijenu

Stidne dlačice, ako to žena želi, valja uklanjati oprezno uz sve higijenske mjere, a najbolje je da ih uklanja profesionalna osoba. Nerijetko viđamo, što ovisi i o metodi uklanjanja, urastanje dlačica pod kožu i razvoj upale oko folikula dlake (folliculitis).

U slučaju promjene partnera, a ako zbog brijanja nastanu ozljede ili opekotine nakon čupanja vrućim voskom, možemo govoriti i o povećanom riziku za prijenos nekih infekcija kao što su humani papiloma virus i moluskum kontagiozum, kaže ginekologinja Jasenka Grujić.

PR Sigurni i učinkoviti tretmani za žensko intimno zdravlje

8. Ako dođe do infekcije, potražite liječničku pomoć

Ako imate iritaciju ili znakove infekcije, posjetite liječnika kako biste dobili profesionalnu procjenu. Najčešće se radi o blažim infekcijama koje će ublažiti lijekovi koje možete kupiti bez recepta, ali najbolje je potražiti stručno mišljenje kako vam vaginalne infekcije ne bi pokvarile ljetovanje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju