Nepravilna higijena intimnog područja može biti uzrok raznih ginekoloških problema, kao što su bakterijske vaginoze, gljivične infekcije, iritacije i suhoća stidnice.

Znate li koliko je zapravo važna intimna higijena? Ovu temu većina žena stavlja na listu tabua pa se slabo govori o načinima na koje pravilno trebamo čistiti svoje intimno područje. Prvenstveno je važno da svaka žena upozna anatomiju vlastitog spolnog sustava kako bi mogla prepoznati eventualne promjene i komplikacije te na vrijeme reagirati i tako zaštititi reproduktivno zdravlje, a samim time i zdravlje općenito.

Važno je napomenuti da neprimjerena i pretjerana higijena mogu napraviti istu štetu kao i izostanak higijene. Od utjecaja na spolni nagon pa sve do plodnosti, nepravilna ili pretjerana higijena mogu imati štetne učinke na vaše zdravlje. Kako bi ih izbjegli, donosimo vam savjete za pravilno održavanje intimne higijene.

Održavajte donje rublje suhim

Jako je važno brisati rodnicu nakon mokrenja i presvući donje rublje nakon treninga kako bi bili sigurni da nije mokro. Mokro rublje može dovesti do neugodnih mirisa, ali i do raznih vaginalnih infekcija kojih se kasnije teško riješiti. Stoga imajte na umu da intimno područje uvijek treba dobro obrisati i držati suhim. S druge strane, pretjerano brisanje može dovesti do suhoće, svrbeža i iritacije rodnice. Također, može uzrokovati bol tijekom seksa i dovesti do ozljeda i ranica pa treba pronaći zlatnu sredinu.

Promijenite higijenske uloške i tampone svaka četiri sata

Žene koje imaju normalan protok krvi, trebale bi mijenjati higijenske uloške i tampone svaka četiri do šest sati. Žene koje imaju jake i obilne menstruacije, trebala bi ih mijenjati svaka tri sata. Vrlo je važno očistiti intimno područje svaki put prije nego što stavimo uložak ili tampon. Ako se higijenske potrepštine ne mijenjaju dovoljno često, može doći do osipa, neugodnih mirisa i infekcija. Neke žene koriste krpene uloške pa trebaju voditi računa o tome da ih dobro operu na visokoj temperaturi.

Pravilna higijena sprječava pojavu gljivičnih infekcija Intimno područje: Kako pravilno održavati higijenu i izbjeći gljivičnu infekciju

Uvijek mokrite nakon spolnog odnosa

Jedna od navika koju je dobro usvojiti je mokriti i očistiti rodnicu poslije svakog seksa. Tjelesne tekućine i čestice iz kontraceptivnih sredstava, kao što je kondom, mogu narušiti vaginalnu floru i izazvati iritaciju. Mokrenjem izlaze sve bakterije koje su tijekom seksa završile u mokraćnoj cijevi pa tako čuvamo zdravlje svog mjehura.

Za pranje intimnog područja koristite prilagođena sredstva za intimnu higijenu 

Mirisni pripravci za kupanje ne bi trebali dolaziti u doticaj s intimnim područjem. Neki kozmetički pripravci mogu loše utjecati na ravnotežu zdravih bakterija i promijeniti vaginalni pH, što također može dovesti do raznih infekcija. Sredstva za ispiranje rodnice na jednaki način kao i mirisni sapuni mogu negativno utjecati na intimno zdravlje. Zbog toga je najbolje koristiti prilagođena sredstva za pranje intimnog područja, ili jednostavno mlaku vodu.

Izbjegavajte nošenje jako uske odjeće

Stručnjaci preporučuju da bi trebale nositi pamučno i lagano donje rublje. Uska odjeća i sintetički materijali uzrokuju znojenje jer zrak ne može cirkulirati kroz takvu tkaninu. Prekomjerno znojenje i vlaga, kako smo spomenuli na početku, mogu uzrokovati razne infekcije.

Problemi s intimnim područjem Šest najčešćih uzročnika svrbeža... tamo dolje

Pripazite na koji način brišete intimno područje

Pravi način brisanja intimnog područja je od naprijed prema van, odnosno od vagine prema anusu. Ako radite suprotno, postoji mogućnost da će bakterije završiti u rodnici pa može doći do infekcije.

Dlačice su tamo gdje bi trebale biti

Uklanjanje dlačica za većinu žena pripada ritualu osobne higijene, međutim, dosadne dlačice su puno korisnije nego što mislimo. Istraživanja pokazuju da stidne dlake služe kao sigurnosna mreža koja štiti intimno područje od bakterija i infekcija. Većina ozljeda intimnog područja događa se upravo zbog brijanja, posebice onog „mehaničkog“. Također, ako idete u salone pazite kakva sredstva koriste kako bi izbjegli kemikalije i probleme koje one mogu prouzročiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju