Sushi s integralnom tortiljom u slanoj i slatkoj varijanti, zobena kaša koju će smazati u sekundi i muffini bez trunke brašna za superheroje ideje su za kreativne doručke koje će djeca obožavati, a rado će ih smazati i odrasli.

Galerija 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 13 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 10 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 11 +8 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 8

Kako bismo djecu naučili pravilnoj prerani, bitno je poštovati bioritam njihova, ali i našeg organizma. Jutra su im obično vrlo aktivna – igre u vrtiću, škola, razne aktivnosti pa mirna igra i ''u devet u krevet''. Takav scenarij mnogi roditelji barem priželjkuju…

Iako mnogi od nas, ali i naša djeca nemaju apetita u jutarnjim satima dok je vani još mračno, a duša nam spava, doručak nikako ne bismo trebali preskakati jer on pokreće metabolizam i našem mozgu daje gorivo potrebno za sve izazove koji nas čekaju tijekom dana. Usadite im, stoga, odmalena u naviku onu staru poslovicu: ''Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak.''

Kako bismo imali sve za svoj zdravi kraljevski doručak, pobrinuo se vjerni pomagač svake mame, Lidl. Tamo ćemo uvijek naići na najbolji omjer cijene i kvalitete, ali i sve za druge varijacije ovih kreativnih obroka za mališane, kojima neće odoljeti ni odrasli.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 8 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 8 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

1. Tortilja sushi

Slasnim zamotuljcima u slatkoj ili slanoj varijanti nijedno dijete neće moći odoljeti, pogotovo ako ih poslužite uz štapiće s kojima vježbaju i finu motoriku kroz pincetni hvat. Ovaj zabavni doručak možete napraviti u svega nekoliko sekundi ako se radi o slatkoj verziji ili u nekoliko minuta ako pravite slanu varijantu.

Kao zdraviju opciju koristite integralne tortilje spravljene od cjelovitih žitarica umjesto običnih od bijelog pšeničnog brašna jer imaju veću nutritivnu vrijednost i bogatije su vlaknima. Tortilju namažite tankim slojem maslaca od kikirikija, a zatim njome omotajte bananu.

Voće i maslac od kikirikija inače su odlična kombinacija jer zdrave masnoće u orašastim plodovima drže razinu šećera u krvi pod kontrolom i drže nas duže sitima, sprječavajući ''napade gladi''.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 13 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 13 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Maslac od kikirikija bogat je vitaminom E, moćnim antioksidansom koji štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, kao i vitaminom B6, koji jača imunitet. Uz to sadrži magnezij, koji je neizbježan mineral u izgradnji kostiju, te kalij, koji osigurava zdravlje mišića.

Uz bananu bogatu kalijem, važnim za pravilan rad živčanog sustava, ovakav doručak idealan je za početak dana i sve izazove koji čekaju vaše dijete.

Ako je vaš mališan više od slanih jutarnjih obroka, pripremite mu slanu varijantu, u kojoj možete prokrijumčariti i nešto povrća.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 3 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 3 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Pripremite integralnu tortilju na tanjuru. Umutite dva jaja i od njih napravite tanku palačinku veličine tortilje. Još toplu položite je na tortilju, a zatim na nju posložite sir pa baby špinat i na njega pileći narezak ili šunku.

Mi smo koristili Pikok PURE dimljene filete pilećih prsa bez dodatnih pojačivača okusa, umjetnih bojila i glutena, Pilos gaudu narezanu na listiće te baby špinat i crvenu papriku narezanu na štapiće kako bismo dobili pravi izgled sushija.

Taj kreativni doručak poslužite uz čašu toplog mlijeka, tekući jogurt ili pak šalicu čaja od mente.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 5 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 5 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

2. Duga na kaši

Zobena kaša jedan je od najzdravijih izbora za doručak, drži nas dugo sitima i prepuna je vlakana potrebnih za zdravu probavu.

Ova cjelovita žitarica daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šalice. Osigurava i gotovo sto posto preporučenog dnevnog unosa mangana, koji igra važnu ulogu u izgradnji i zdravlju kostiju, kao i pri apsorpciji kalcija, što je vrlo važno kod djece u razvoju.

Zobena kaša također sadrži mnogo antioksidansa, uključujući vitamin E, vitamin B1, biotin, fosfor, bakar, magnezij i druge fitonutrijente. Ipak, koliko god je vrijedna našem organizmu i spas za mame čija su jutra uvijek užurbana jer je mogu staviti da se namače i navečer pa je ujutro imati spremnu, toliko zna biti i poprilično dosadna. Ali ne i u ovom obliku.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 9 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 9 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Mi smo svoju zobenu kašu napravili u svega četiri minute i ukrasili je voćem u duginim bojama. Zagrijali smo 150 ml Vemondo Bio napitka od badema i u zdjelicu dodali sedam žlica zobene kaše s bananom i cikorijom.

Ukrasili smo je bobičastim voćem poput malina i borovnica, zelenim grožđem, bananom, mangom i narom, a vi možete koristiti voće po vlastitoj želji. Taj šareni doručak ne bi odbila cijela obitelj.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 11 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 11 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

3. Muffini od jaja

Bogati proteinima, bez brašna i punjeni svime što vaše dijete voli ili baš ne voli, ali biste vi željeli da zavoli, muffini od jaja idealan su zdravi doručak koji se može jesti i u autu ili hodu. Višak spremite u hladnjak i jedite kasnije kao užinu ili pak idući dan kao doručak.

Za ovaj recept trebaju vam sir, šunka, razno povrće koje im želite ''podvaliti'' i kalupi za muffine. Mi smo za kalup za šest muffina koristili šest jaja iz slobodnog uzgoja Okusi zavičaja, Pikok PURE dimljene filete pilećih prsa narezane na kockice, Lovilio ribanu mozzarelu, mladi luk, baby špinat, brokulu i papriku.

Namastite kalup maslacem ili biljnim uljem, umutite jaja, posolite ih i popaprite te trećinu kalupa napunite umućenim jajima. Zatim im dodajte kockice pilećih prsa, mozzarellu i povrće po želji, prelijte ostatkom jaja pa po vrhu pospite još malo mozzarelle. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Jedite ih tople ili spremite u hladnjak i do tri dana pa ih možete jesti hladne ili podgrijati za drugi doručak.

3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 12 3 kreativna i zdrava doručka koja će djeca obožavati - 12 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

I za kraj savjet za svakog roditelja: Budite kreativni i domišljati u kuhinji! Neka namirnica možda neće proći u jednom obliku kod vašeg mališana, ali u drugom hoće. Stoga ne odustajte i predstavite mu je na drugi ili treći ili pak četvrti način. Tako uskoro neće biti gotovo nijedne namirnice koje će vaše dijete odbijati jesti za doručak, ručak ili večeru.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju