Imate li naviku prije spavanja popiti čašu vode? Imaju je mnogi, a iako je pijenje dovoljnih količina vode jako važno za naše zdravlje, stručnjaci za spavanje smatraju da čaša koju popijemo tik prije odlaska u krevet može naštetiti našem ciklusu spavanja.

Stručnjakina za spavanje i psihologinja Ieva Kubiliute kaže da svojim klijentima savjetuje da vodu prestanu piti dva sata prije odlaska u krevet kako ne bi prekinuli ciklus spavanja.

Naime, ispijanje čaše vode točno prije odlaska u krevet povećava vjerojatnost prekomjerne hidracije što može imati dugoročne posljedice na san. Višak tekućine u organizmu može dovesti do toga da trebate odlaziti u zahod tijekom noći što će prekinuti vaš ciklus spavanja i negativno utjecati na kvalitetu sna.

Ako isprekidani san postane konstantna u vašem životu, može doći do razvoja deprivacije sna.

I stučnjakinja za spavanje Sammy Margo ističe kako je glavni nedostatak pijenja vode prije spavanja taj što ćemo se vjerojatno buditi usred noći. To može uzrokovati poremećaje spavanja što onda može imati posljedice na naše zdravlje i stil života.

Naravno, važno je ostati hidriran, ali i paziti na vrijeme kada ćete popiti zadnju čašu vode prije spavanja. Ovdje treba uzeti u obzir i činjenicu da nismo svi isti, tako da sami morate odrediti koja je optimalna količina vode i vrijeme za vas.

Ako spade u skupinu koja bez problema može prespavati noć u komadu i ako prije spavanja popije čašu vode, onda to i učinite.

Žena i čaša vode I to bez odricanja: 10 navika uz koje možemo uštedjeti velike količine vode

Voda 10 pobuna u tijelu koje nastaju kada ne pijete dovoljno vode

Međutim, ako uočite da vam pijenje vode prije spavanja remeti san, pokušajte zadnju čašu popiti ranije. Ključna je ravnoteža, odnosno bitno je da pijete dovoljno vode tijekom cijelog dana, a navečer trebate osvijestiti to kako unos vode utječe na vaše spavanje i prilagoditi pijenje vode snu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju