Svi smo se našli u situaciji da imamo previše obveza, a premalo vremena. No tijelo zna da nije sve u organizaciji, mnogo toga ima veze i s kvalitetnim odabirom namirnica za podizanje energije. Bilo da ste se probudili iscrpljeni ili vam ponestane snage tijekom dana, ovo su namirnice koje će vam pomoći vratiti poletnost.

 

1. SOK OD CELERA

Sama pomisao na čisti sok od stabljike celera ne budi u nama želju za ispijanjem, no ovaj je napitak pun vitamina i minerala. Osim što će vam podignuti energiju, utjecat će i na poboljšanje imunološkog sustava te pomoći u rješavanju toksina, što u konačnici pomaže i pri gubitku kilograma. Oni koji konzumiraju ovaj napitak preporučuju ispijanje pola litre svježeg soka od celera na prazan želudac za najbolje rezultate.

Sok od celera podiže energiju, poboljšava imunološki sustav i pomaže pri mršavljenju Sok od celera podiže energiju, poboljšava imunološki sustav i pomaže pri mršavljenju Foto: Getty

Sve što vam za ovaj čarobni napitak treba jest dobro oprana stabljika od celera, koji možete pronaći na gotovo svakoj tržnici ili u supermarketu, te sokovnik. Ako sokovnik nemate u kućanstvu, za usitnjavanje koristite blender ili štapni mikser, a zatim cjedilom odvojite tekućinu. Napitak će imati zemljan okus, a kako biste ga ublažili, možete dodati vodu ili cijeđeni limun i svježu mentu.

2. INSTANT KAŠA

Osim što su jednostavne i brze za pripremu, instant kaše sadrže visoko nutritivne sastojke pa možete biti sigurni da će vam dati vjetar u leđa u bilo koje doba dana. Brojne kombinacije kaša sa zobi, chia sjemenkama i lanom te raznim voćnim dodacima ukusan su obrok koji vam neće dosaditi, a Dr. Oetker ima varijante i za one koji su intolerantni na gluten i laktozu te one koji žele izbjeći šećer. Zobena kaša s tamnom čokoladom te superhranom chia sjemenkama i lanom zasladit će vaše nepce. Tamna čokolada korisna je i zbog toga što smanjuje razinu lošeg kolesterola, visoki krvni tlak i poboljšava protok krvi, dok chia sjemenke, obiluju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, smanjuju apetit, ubrzavaju rad metabolizma te pomažu pri sagorijevanju masti.

Zobene kaše sadrže visoko nutritivne sastojke Zobene kaše sadrže visoko nutritivne sastojke Foto: Getty

Ako ste jedni od onih koji zbog zdravstvenih razloga moraju izbjegavati gluten, kod pripremanja obroka obratite pažnju na namirnice poput kvinoje i riže. Osim što je bez glutena, kvinoja je izrazito hranjiva i jedna od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Uz to, bogata je mineralima kao što su magnezij, kalij, cink i željezo te antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale, krivce za preuranjeno starenje kože te uzročnike upalnih procesa u koži.

Zobena kaša s brusnicom i lanenim sjemenkama idealan je obrok za sve one koji konzumiraju hranu bez laktoze. Zob je izrazito bogata nutrijentima, izvor je ugljikohidrata i vlakana, a u njezinu je sastavu i moćni beta-glukan, polisaharid koji povećava djelotvornost imuniteta do čak nekoliko puta. Zob je namirnica koja će vas dugo držati sitima, pa nećete doći u napast skrenuti u pekaru. Dodate li zobi lanene sjemenke i brusnicu koje spadaju u superhranu, dobili ste cjelovit i ukusan obrok koji pruža brojne dobrobiti za cijeli organizam – od srca i krvožilnog sustava do regulacije probave i urinarnog trakta.

3. KOKICE

Hrskave i niskokalorične, kokice su jedne od najboljih grickalica jer sadrže mnogo vlakana i velikog su volumena pa se brzo osjećamo sitima. Ovo, naravno, vrijedi ako ih se peče bez mnogo masnoće i soli jer samo takve kokice imaju nisku kaloričnu vrijednost. Netom ispečene kokice umjesto solju pospite s 5 dag otopljene tamne čokolade s udjelom kakaa od najmanje 70 posto i energije vam neće nedostajati.

Kokice sadrže mnogo vlakana i velikog su volumena pa se brzo osjećamo sitima Kokice sadrže mnogo vlakana i velikog su volumena pa se brzo osjećamo sitima Foto: Getty

Najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli, spojevi koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima i štite krvne žile. Preporuke za dnevni unos vlakana su od 20 do 35 grama po danu, a šalica ispečenih kokica sadrži 2 grama vlakana.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju