I dok se u nekim zemljama već donose zakoni koji brane diskriminaciju na temelju izgleda, u ovom dijelu svijeta još uvijek nismo naučili kako se razgovara o (tuđem) izgledu. Kod nas ćete nekog sresti na ulici i odmah nakon pozdrava dobiti analizu građe svoga tijela.

"Malo si mi se udebljala", "Pa, ti si se prepolovila", "Baš te ima, vidi se da uživaš", "jedeš li ti što? Nekako si premršava"… Nastavi niz.

Ako se već ne možete suzdržati od takvih komentara, barem budite 100 posto sigurni da ih izgovarate osobi kojoj neće smetati. Nekome tko se bori s prekomjernom težinom i vrijedno radi na tome da izgubi višak kilograma možda će i goditi to što drugi primjećuju njihov trud. A možda i neće, možda ih boli đon za vaše mišljenje.

Pripazite i s pohvalama na račun nečije mršavosti jer nikad ne znate što se krije iza vitke linije. Možda je to zdrav odnos prema hrani i tjelovježbi, a možda ste osobi s poremećajem u prehrani upravo dali vjetar u leđa i potaknuli je da nastavi s izgladnjivanjem.

To ne znači da ćete zatvoriti oči pred stvarnim problemom svojih bližnjih i šutjeti. Ako vašu najbolju prijateljicu muči emotivno prejedanje zbog kojeg je svoje zdravlje dovela u opasnost, sjest ćete i pristojno, s razumijevanjem, razgovarati o tome što joj se događa i pitati kako joj možete pomoći.

O fizičkom izgledu bismo trebali razgovarati ozbiljno, ciljano, onda kada je to stvarno potrebno, a ne usputno i za razonodu kao što to, primjerice, često radimo kada su u pitanju poznate osobe.

I Lanu Jurčević nedavno su počastili komentarom na račun izgleda. "Kak' je debela", kazala je jedna prolaznica i nastavila odmjeravati Lanu u viralnom videu koji je izazvao brojne rasprave.

Lana Jurčević nije debela. Ona se samo promijenila u odnosu na to kako je izgledala na početku svoje karijere, a jednom prilikom komentirala je kako je ponekad možda bila i premršava.

Neki bi je rado kaznili zbog toga što nakon 20 godina na sceni nema isti konfekcijski broj kao nekad. Je li to poruka koju bismo poslali i svojoj djeci?

Ne, ne smiješ se nikad promijeniti i moraš zauvijek udovoljavati nepotrebnim standardima ljudi koje i ne poznaješ i čiji komentar možda proizlazi iz njihova nezadovoljstva samim sobom. Njihovo mišljenje mora ti biti važno i ako oni kažu da nešto ne valja s tobom, vjeruj im.

Ako se već ne možete suzdržati od takvih komentara, barem budite 100 posto sigurni da ih izgovarate osobi kojoj neće smetati.

Možete imati najčvršće samopouzdanje na svijetu, ali pogrešan komentar u pogrešnom trenutku može ga ozbiljno narušiti. Upravo se u tome krije zamka razgovora o tuđem izgledu. Nikad ne možemo biti sigurni da naše riječi neće izazvati negativnu reakciju i zato bismo, ako ništa drugo, trebali voditi računa o tome da ih u startu pažljivije biramo.

Petar Grašo i Hana Huljić Ima gorih stvari od teksta o Haninoj haljini. Primjerice, zlobni komentari anonimaca na njezin račun

Imate pravo na svoje mišljenje, ali ne i pravo da tim istim mišljenjem drugu osobu uvrijedite ili povrijedite.

Možda sam trebala reći da je njezina tjelesna težina prekomjerna, ali mislim da to u današnje vrijeme nitko ne govori, svi govore debeo, mršav, pokušala se obraniti žena iz Lanina videa.

A kako bi bilo da, za promjenu, jednostavno ne govorimo ništa?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju