Plivanje je mnogima omiljena ljetna aktivnost koja pokreće mišiće čitavog tijela te tako pomaže u njegovu oblikovanju.

 No plivanje je jedinstveno i po tome što može brzo umoriti čak i najspremnije sportaše. Trkači, biciklisti i drugi ljudi u dobroj formi često su šokirani koliko brzo se umore u bazenu ili moru. Međutim, čini se da neki zaljubljenici u plivanje mogu neograničeno plivati.
Dakle, u čemu je tajna?

1. Koristite tehniku postepenog disanja

Zadržavanje daha tijekom plivanja može biti korisno za sprint na kratke udaljenosti. Ali kada je u pitanju plivanje slobodnim stilom, važno je usvojiti tehniku postepenog disanja. Riječ je o disanju tijekom kojeg polako i dosljedno izdišete zrak koji ste udahnuli tijekom posljednjeg udaha.

Postupno disanje osigurava ritmički ciklus daha koji vas održava mirnima, opuštenima i usredotočenima, a istovremeno učinkovito izbacuje '"skorišteni zrak". Rezultat? Plivanje je lakše.

2. Zauzmite pravi položaj tijela

Pravilan položaj tijekom plivanja od presudne je važnosti. Bez njega ćete imati višak otpora, što znači da ćete se morati više potruditi da preplivate istu udaljenost kao netko s pravilnim položajem tijela.
Najčešća greška koje se mnogima događa je da im tonu noge, a to se događa kada je glava izdignuta previsoko iznad vode pa je težina neravnomjerno raspoređena.

Da biste to popravili, morat ćete više opteretiti gornji dio prsa. Sljedeći put kada budete plivali, zamislite da grudima pritišćete loptu za plažu u vodu. To će uzrokovati podizanje vaših nogu, približavanje površini i dramatično smanjenje otpora vašeg tijela.

3. Umjereno rasporedite brzinu plivanja

Mnogi od nas na početku se previše daju u plivanje, a samim time trošimo i previše energije odmah na početku, ne razmišljajući o tome da nam treba energija i za, primjerice, povratak do obale.

Pravilno disanje vrlo je važno tijekom plivanja.

Ako prerano trošite previše energije, izuzetno ćete se umoriti. Zato svoju ukupnu udaljenost podijelite na serije s odgovarajućim razdobljima odmora. Na primjer, umjesto da pokušate preplivati 400 m odjednom, puno je lakše preplivati 8 puta po 50 m s 20 sekundi odmora nakon svakog ponavljanja.

4. Ublažite udarce nogama

Naše noge sastoje se od najvećih skeletnih mišića: kvadricepsa, tetiva koljena i gluteusa. Ovi veliki mišići izvrsni su za kretanje kopnom, ali kada je riječ o plivanju na velike udaljenosti, često troše više energije nego što je vraćaju. Našim mišićima nogu potrebna je nesrazmjerno velika količina kisika da bi se napajali.

Plivanje Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga Bol u leđima Nije leđno: Koji je zapravo najbolji stil plivanja ako vas bole leđa?

Zato tijekom plivanja nemojte svom snagom udarati o vodu. Činite to polagano kako bi se trošilo manje energije.

5. Češće plivajte

Da biste svladali sve ovo te ubuduće to nesvjesno radili, potrebna je praksa. Što više plivate, to će vam biti lakše. Zbog dodatnog otpora vode plivanje se smatra čak i težim od trčanja maratona. Čak i ako možete istrčati maraton, nekoliko minuta plivanja će vas izmoriti ako ne plivate redovito.

U idealnom slučaju, to bi značilo da plivate dva ili više puta tjedno. Međutim, svako poboljšanje vaše trenutne učestalosti i trajanja plivanja učinit će da se osjećate manje umorno, ali i učinit će čuda za vaše zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju