Zašto nas neki mirisi "pogađaju" na tako emotivnoj razini? Poznati parfumer Roja Dove kaže da je sve stvar hormona.

 

Miris kolača od jabuke u trenutku vas vodi u kuću bake i djeda na nedjeljni ručak, a miris svježe kuhane kave izvlači vas iz kreveta i priprema za novi dan.

A zašto nas mirisi pogađaju na tako emotivnoj razini? Poznati parfumer Roja Dove kaže da je sve stvar hormona.

Jurite sto na sat i treba vam nešto što će vam opustiti? To može biti miris koji sadrži note sandalovine, koji se tradicionalno koristi u aromaterapiji

Miris u osnovi mijenja kako se osjećamo. Miris se ne procesuira u nosu, procesuira se u "najprimitivijem" dijelu mozga. Kada nanjušimo bilo koji miris, stimuliraju se sinapse u mozgu i mijenja se ravnoteža hormona u našem tijelu.

Osjet mirisa je više nego ijedan drugi povezan s našim emocionalnim reakcijama.

Kada nešto vidimo, dotaknemo, čujemo ili kušamo, te informacije šalju se u dio mozga koji se zove talamus gdje se obrađuju prije putovanja u dijelove mozga povezane s pamćenjem i emocijama.

Međutim, mirisi zaobilaze talamus i šalju se izravno u te dijelove mozga te stvaraju mnogo intenzivnije psihološke reakcije.

U nastavku pročitajte kakve mirise birati ovisno o vašem raspoloženju.

AKO SE OSJEĆATE STRASTVENO

Ukoliko ste u romantičnom raspoloženju birajte cvjetne mirise. Povezanost ruža i ljubavi nije samo klišej. Ako vam cvjetni mirisi ipak nisu omiljeni, možete pokušati i s toplim, utješnim notama kakaa i kože koji su jednako seksi i zavodljivi.

AKO ŽUDITE ZA ENERGIJOM

Stručnjaci savjetuju da će kao odličan poticaj u ovoj situaciji poslužiti citrusni parfemi koji će vas dodatno ojačati. Radi se o sastojcima koji imaju učinak buđenja.

Dove objašnjava da su se citrusne note stoljećima koristile za oživljavanje, podizanje i poticanje vitalnosti. Osvježavajući mirisi s mandarinom ili limunom odradit će zadatak i svojim svojstvima vam pomoći da povećate produktivnost.

Ukoliko preferirate parfeme koji su više zemljani, potražite one s notama cedrovine ili pikantnog papra koji imaju isti učinak.

AKO SE TREBATE OPUSTITI

Jurite sto na sat i treba vam nešto što će vam opustiti? To može biti miris koji sadrži note sandalovine, koji se tradicionalno koristi u aromaterapiji kako bi potaknuo mirno i meditativno stanje.

Ukoliko ste fan klasičnijih parfema, isprobajte i mirise na bazi vanilije za koju je potvrđeno da je miris u kojem se univerzalno najviše uživa i koja vam osigurava umirujuću energiju gdje god da idete.

Pogledajte i božićno izdanje kultnog parfema "Tresor".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju