Prionuli ste na izradu zimnice i krenuli i planirate pripremati ajvar, ali pribojavate se trenutka kada ćete morati guliti pečene paprika? Ne brinite, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to odraditi brzo i jednostavno

Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplicira pripremu.

Zato smo na jednom mjestu odlučili sakupiti pet trikova koji će vam pomoći u tome.

1. TRIK S ALUMINIJSKOM FOLIJOM

Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u pećnici. Prije pečenja vrh posude ili protvana dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste "zarobili" ispod folije odvojit će kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

2. TRIK SA ZDJELOM

Ako paprike pečete u pećnici, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu "hrpu", prekrijte većom zdjelom i pustite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

3. TRIK S ČAČKALICOM

Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što prije skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.

4. TRIK S PAPIRNATIM RUČNICIMA

Paprike možete peći cijele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom štednjaku. U guljenju cijelih pečenih paprika pomaže trik Marthe Stewart. Vruću papriku netom nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati ručnik i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga smočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli vidjeti ostatke papira.

5. TRIK S PAPIRNATOM VREĆICOM

Ako prilikom pečenja u domu nemate papirnatih ručnika, poslužit će čvrsta papirnata vrećica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprika stavite u vrećicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano vrećicom odvojite kožu od mesa.

SAVJET PLUS: Kod kupovine paprika birajte one deblje s više mesa. Takve "mesnate" paprike lakše se gule nakon pečenja.

Pročitajte i najbolji recept za domaći makedonski ajvar.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju