Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Moda & ljepota

Prije nego što uključite štednjak: Trik za još finiji domaći ajvar koji će oduševiti sve generacije

15. rujna 2022 Piše S.L.
Ajvar
Ajvar (Foto: Shutterstock)

U hrvatskim kućanstvima u tijeku su pripreme za kuhanje ajvara. Ovaj slasni umak od paprike i patlidžana sjajno se sljubljuje s brojnim mesnim jelima, a može se jesti i samostalno kao namaz na kriški domaćeg kruha.

Priprema ajvara iziskuje dosta vremena i truda, no vrijedi se pomučiti za slasne rezultate. Na okus i kvalitetu ajvara možete utjecati čak i prije nego što se uključili pećnicu i štednjak.

Najfiniji ajvar dobiva se od slasnih i debljih plodova paprike. Kada krećete u nabavku pobrinite se da odaberete baš takve „mesnate“ plodove. Ako niste u mogućnosti rukama opipati paprike, zamolite trgovca da vam istu prereže i pokaže presjek.

Ajvar Savršen i za početnike: Domaći recept za najbolji ajvar koji nikada ne razočara

Na okus ajvara utječe i termička obrada paprika. Prije kuhanja ovog slasnog umaka potrebno je paprike ispeći u pećnici (ili na roštilju), odstraniti im pocrnjelu opnu te potom samljeti s ostalim sastojcima.

Ponekad nije lako odstraniti pocrnjelu opnu od ostatka paprike. Nikako nemojte pokušavati to učiniti pod mlazom vode jer ćete s opnom isprati i svu sočnost pečenog povrća.

Pečena paprika Pet trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika

Umjesto toga, neposrednog nakon vađenja paprika iz pećnice iste stavite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da tako odstoji petnaestak minuta. Dobro zavrnite foliju oko rubova zdjele da vam ne pobjegne para iz povrća. Upravo će ona omekšati papriku i olakšati vam čišćenje.

Povrh svega, pobrinite da se da kvalitetno sterilizirate staklenke i tako omogućite duži rok trajanja vašem kulinarskom remek-djelu. Prije nego što stavite poklopce na gotov proizvod alkoholnim octom lagano prebrišite svaki rub staklenke.

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close