Ajvar
Ajvar (Foto: Shutterstock)
Moda & ljepota

Prije nego što uključite štednjak: Trik za još finiji domaći ajvar koji će oduševiti sve generacije

15-09-2022 Piše S.L.
komentari

U hrvatskim kućanstvima u tijeku su pripreme za kuhanje ajvara. Ovaj slasni umak od paprike i patlidžana sjajno se sljubljuje s brojnim mesnim jelima, a može se jesti i samostalno kao namaz na kriški domaćeg kruha.

Priprema ajvara iziskuje dosta vremena i truda, no vrijedi se pomučiti za slasne rezultate. Na okus i kvalitetu ajvara možete utjecati čak i prije nego što se uključili pećnicu i štednjak.

Najfiniji ajvar dobiva se od slasnih i debljih plodova paprike. Kada krećete u nabavku pobrinite se da odaberete baš takve „mesnate“ plodove. Ako niste u mogućnosti rukama opipati paprike, zamolite trgovca da vam istu prereže i pokaže presjek.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Ajvar Savršen i za početnike: Domaći recept za najbolji ajvar koji nikada ne razočara

Na okus ajvara utječe i termička obrada paprika. Prije kuhanja ovog slasnog umaka potrebno je paprike ispeći u pećnici (ili na roštilju), odstraniti im pocrnjelu opnu te potom samljeti s ostalim sastojcima.

Ponekad nije lako odstraniti pocrnjelu opnu od ostatka paprike. Nikako nemojte pokušavati to učiniti pod mlazom vode jer ćete s opnom isprati i svu sočnost pečenog povrća.

Pečena paprika Pet trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika

Umjesto toga, neposrednog nakon vađenja paprika iz pećnice iste stavite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da tako odstoji petnaestak minuta. Dobro zavrnite foliju oko rubova zdjele da vam ne pobjegne para iz povrća. Upravo će ona omekšati papriku i olakšati vam čišćenje.

Povrh svega, pobrinite da se da kvalitetno sterilizirate staklenke i tako omogućite duži rok trajanja vašem kulinarskom remek-djelu. Prije nego što stavite poklopce na gotov proizvod alkoholnim octom lagano prebrišite svaki rub staklenke.

Pročitaj još
Pročitaj još