Kava, čaj, energetska pića, gazirana pića i čokolada izvori su stimulansa kofeina koje najčešće konzumiramo. Doznajte na koji način svaki od tih izvora kofeina utječe na vaše ponašanje i produktivnost

1. Kava
Ako kava na vas ne djeluje previše stimulativno te nemate onaj čudan 'prebudan' osjećaj u tijelu ili osjećaj drhtanja nakon što je konzumirate, slobodno je konzumirajte da biste se razbudili i bili produktivniji. Jedno istraživanje je čak pokazalo da je u tvrtki čiji su djelatnici s kave s kofeinom prešli na kavu bez kofeina produktivnost pala za 19 posto. Pročitajte i što vam sve kava može učiniti.

I dok su kava i čaj izvori kofeina koje konzumiramo svakodnevno, s energetskim pićima to nikako ne bi smjelo biti tako. Gazirane napitke trebali bi, pak, u potpunosti izbjegavati

2. Čaj
Želite li se osjećate budnijima i biti produktivniji, najbolji izbor bit će crni čaj. Neke varijante crnog čaja mogu sadržavati i do 70 miligrama kofeina, odnosno teina u 2 decilitra čaja. Kao i kava, i čaj može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, ubrzati rad srca, učiniti vas budnijima i energičnijima. Međutim, prema rezultatima Google tražilice utvrđene su još neke česte nuspojave ispijanja čaja. Pojmovi koji se u Google najviše ukucavaju bili su 'od čaja me hvata mučnina', 'od čaja mi je stalno sila na WC' i 'od čaja mi se spava'. Pročitajte i koji je čaj najbolji za vas s obzirom na krvnu grupu.

3. Energetska pića
I dok su kava i čaj stimulativni napici koje konzumiramo svakodnevno, s energetskim pićima to nikako ne bi smjelo biti tako. Iako vam jedna bočica energetskog napitka neće ozbiljno naškoditi, 2 do 3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

4. Gazirana pića
Gazirana pića trebala bi biti vaš zadnji izbor kada je riječ o izvorima kofeina. Krcata su šećerom i uzrokuju prevelike oscilacije u količini energije zbog čega ih nije preporučljivo piti. Pročitajte što se događa s tijelom kada popijemo gazirano piće.

5. Čokolada
Studija sveučilišta Harvard otkrila je da se kod ljudi koji su tijekom istraživanja pili dvije šalice vruće čokolade na dan tijekom jednog mjeseca poboljšao dotok krvi u mozak zbog čega su bolje pamtili i brže razmišljali. Ako vam pri ruci nije vruća čokolada, stimulirajte se s nekoliko kockica čokolade. Kofein je prirodni sastojak zrnca kakaa, tako da svaka čokolada sadrži malo ovog stimulansa. Doznajte i 5 odličnih razloga zašto bismo trebali jesti čokoladu svaki dan.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju