Nagle promjene vremena mogu biti glavni krivac za razne zdravstvene probleme. Nakon zimske hladnoće i minusa, kada se pojave nadprosječno visoke temperature i južina, mnogi završe prikovani za krevet.

Skokovi temperature s niskih na visoke (i obrnuto) utječu na krvni tlak, srce i cirkulaciju općenito, što u konačnici može dovesti do raznih zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice i umora. Uz njih često dolazi i do osjećaja nervoze i razdražljivosti.

Za vrijeme južine, velika je vjerojatnost da će meteoropate zapasti neki od ovih problema. U nastavku saznajte kako ih možete olakšati.

1. Pratite vremensku prognozu i pripremite tijelo na razlike u temperaturi

Kao što svakog jutra prije izlaska provjeravate kakva je temperatura kako biste donijeli odluku što obući, tako provjerite i razlikuju li se radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili tijelo na ono što dolazi. Ako ste jedna od osoba osjetljivijih na promjene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i riješiti se te neugodne pojave.

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene.

2. Izađite u prirodu i aktivirajte se

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učinit će organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promjene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom zraku.

Svejedno je jeste li se odlučili za brzo hodanje ili neki drugi oblik aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se riješite stresa i bolje osjećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

Migrena - kako je to živjeti s kroničnom boli? Život s kroničnom boli: Savjeti žene kojoj su migrene dio svakodnevice

Žena toči vodu u čašu Što se dogodi u tijelu ako popijete samo jednu čašu vode dnevno?

3. Neka vaša prehrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna prehrana bogata voćem i povrćem dobar je preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena. Uz raznoliku prehranu važno je i redovito unošenje vode. Preporučuje se dnevni unos od 2 do 3 litre.

Kronični stres Signali za promjenu: Pet znakova kroničnog umora koje ne smijemo ignorirati

4. Zamijenite kavu biljnim čajem

Kako biste se lakše nosili s meteoropatijom, pomoć možete potražiti u opuštanju različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka s dodacima prehrani. Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu opustiti živce.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju