Biranje božićnih poklona može biti stresno, pogotovo ako imamo dojam da smo već tijekom godina za neku osobu iskoristili sve dobre ideje ili pak ako smatramo da osobu možda ne poznajemo dovoljno kako bismo znali što točno želi.

 No uz ove savjete možete osmisliti poklone koji će itekako biti zamijećeni i cijenjeni.

1. Učinite odmatanje poklona posebnim

Pretvorite poklon u događaj koji će osoba pamtiti. Umjesto da im samo predate poklon u običnom papiru za zamatanje, razmišljajte o iskustvu darivanja kao o događaju. Primjerice, možete organizirati lov na blago u kojem će svaki novi trag voditi drugom i u konačnici do poklona. U knjizi možete sakriti šifriranu poruku koja će otkriti gdje se nalazi poklon. U plišanog medvjedića možete ušiti poruku koju će otkriti pravi poklon.

U jednu veću kutiju možete skriti mnoštvo malih poklona. Mogućnosti su neograničene. Makar se u poklonu nalazila darovna kartica, što se na prvu može činiti neosobnim, ovakvo iskustvo odmatanja poklona dat će osobi do znanja da smo se potrudili misleći na nju.


2. Darujte iskustvo

Posljednjih godina postaju sve popularniji iskustveni pokloni, a u Hrvatskoj postoje i mrežne stranice specijalizirane za takve poklone. Nude iskustva kao što su let balonom, let helikopterom, skok padobranom, iskustvo profesionalnog fotografiranja, tečaja kuhanja i pripreme slastica…

Također možete pokloniti bonove za radionice poput slikanja, kombiniranje knjige i vina, lončarstva i slično ili pak ulaznice za koncert ili kino.

Budite kreativni. Ovakve ideje omogućuju vam da prilagodite svoj budžet.

Poklon Zašto u kreiranje poklona ne biste uključili i sebe i nešto što vi volite raditi? (Foto: Unsplash+)

3. Napravite popis svih stvari koje osobu zanimaju

Odvojite minutu-dvije i zapišite što uistinu zanima osobu kojoj želite nešto pokloniti. Potom zamislite nešto što ide uz svaku stavku na tom popisu, malu ili veliku. Ne morate dati sve te poklone, dakako, ali ćete naići dobiti neke ideje koje inače ne biste imali. Kada ih spojite sve zajedno, dobit ćete veći poklon koji će osobi dati do znanja koliko ju poznajte i cijenite. Primjerice, ako osoba voli čitati knjige i piti kavu, možete joj pokloniti pretplatu na Book Box, straničnik i šalicu za kavu koju će piti dok čita te knjige.

Uz malo truda možete osmisliti jedinstvene poklone za sve vama drage osobe.

4. Zapitajte se što osobi uistinu treba

Da, lijepo je primiti zabavne poklone, no ponekad je još bolje dobiti nešto što nam uistinu treba. Da biste došli do ideje, potrebno je gledati širu sliku. Recimo da je vaša prijateljica uspješna poslovna žena. Što treba takvoj ženi? Vrijeme. Zato joj možete kupiti neki lijepi sat ili rokovnik za organizaciju vremena.
Ako je riječ o studentici, možete joj kupiti rokovnik prilagođen akademskoj godini ili pak neke predmete koji joj trebaju u studentskom domu, poput kuhala za vodu ili praktične kozmetičke torbice u kojoj sve kozmetičke proizvode može prenijeti do zajedničke kupaonice.

5. Uključite i sebe u poklon

Zašto u kreiranje poklona ne biste uključili i sebe i nešto što vi volite raditi? Primjerice, ako vam ide od ruke slikanje ili crtanje, zašto ne biste napravili malo umjetničko djelo? Ako pritom znate da vaša prijateljica u novom stanu ima prazan zid, eto ideje.
Ako vam je hobi pletenje, zašto ne biste ispleli šal u onim bojama koje osoba najviše voli?

To možete kombinirati s nekom od ranije spomenutih ideja ili pak pokloniti i samostalno.

6. Nasmijte ih

Ako vi ili pak osoba kojoj ste namijenili poklon imate dobar smisao za humor, iskoristite to i u ovom darivanju. Priložite smiješnu i osobnu čestitku ili pak pripremite čak i poneku spačku koja je razumljiva toj osobi. Možda je riječ o nekoj vašoj šali koju razumijete samo vas dvoje. Neka to bude dodatak nekom konkretnom poklonu koji ste odabrali.

7. Razmislite i o dobrotvornom poklonu

Što ako neka osoba na vašem popisu ima uistinu sve? U tom slučaju, razmislite o tome što je njihova strast i poklonite novac u dobrotvorne svrhe u njihovo ime. Primjerice, ako je osoba strastveni zaljubljenik u prirodu i životinje, u njegovo ime možete simbolično posvojiti neku životinju, WWF Adria trenutno na svojim mrežnim stranicama nudi upravo to – simbolično posvajanje risa, polarnog medvjeda, dupina, pande, pingvina i mnogih drugih životinja.

Radionica keramike Ovo su savršeni pokloni za sve žene u vašem životu koje vole učiti i stvarati svojim rukama Šalica u obliku snježne kuće Najslađa je kad se dimi: Šalica s AliExpressa dolazi u obliku snježne kućice s dimnjakom

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju