Male balkone najvažnije je ne pretrpavati, uskladiti komade namještaja s dimenzijama balkona, a veći dojam lako se postiže i vertikalnom sadnjom puzavaca i pomno odabranim detaljima.

Ako je balkon manjih dimenzija, često mislimo kako nema dovoljno potencijala postati prava oaza za uživanje. Na kraju se pretvori u neuglednu ostavu, a stanari gube vrijedan komad životnoga prostora.

S time se sigurno ne bi složila Maja Golem Pavlović, vlasnica balkona na zagrebačkim Ravnicama koji je pravi, mali dizajnerski bombon.

Mislim da je važno držati na balkonu samo ono što je neophodno i ne natrpavati ga.

Baš gledam tlocrt stana koji kaže da je naš balkončić velik svega 3,7 m². To zaista zvuči malo, smije se Maja.

Nisam krajobrazni arhitekt, ali mislim da je kod uređenja balkona bitno uskladiti veličinu namještaja s veličinom prostora.

Također, mislim da je važno držati na balkonu samo ono što je neophodno i ne natrpavati ga, govori naša sugovornica kojoj se kod uređenja malih balkona posebno sviđa vertikalna sadnja te sadnja puzavaca koji balkonu daju određenu dimenziju.

U SKLADU S PRIRODOM

Bilje koje vidim da odolijeva ljetnim vrućinama su lavanda, smilje, žednjaci.

Sretno udana majka trogodišnjeg sinčića obožava prirodu, slobodno vrijeme često provodi planinareći s obitelji, a takav dojam važan joj je i kod uređenja doma.

S obzirom da balkoni povezuju unutarnji interijer direktno s prirodom, volim koristiti prirodne materijale poput drva i keramike. Drveni namještaj idealno se slaže sa svime i stvara osjećaj topline. Kada je riječ o bojama naginjem zemljanim tonovima poput smeđe, zelene i bež, objašnjava nam Maja te dodaje:

A kako oduvijek sanjam o svome vrtnom kamenjaru pokušala sam oblucima nađenim na Bundeku dočarati dio tog prirodnog i rustikalnog izgleda koji inače kamenjar stvara.

Na Instagram profilu možete vidjeti kako se naša sugovornica snalazi i s uređenjem interijera koje je, kao i sve fotografije u galeriji, snimila sama.

Sve fotografije snimamo "tronožac" i ja, potpuni sam amater, ali trudim se čim više istraživati i učiti od drugih o stilu fotografije koja me zanima. Važno mi je imati inspiraciju, uz nadahnuće je puno lakše doći do novih ideja, kaže.

MALI BALKON OBASJAN SUNCEM

Balkon se nalazi na južnoj strani i cijeli je dan obasjan suncem.

Tijekom ljetnih mjeseci zna se zaista užariti i vrlo malo toga tada može na njemu opstati. Bilje koje vidim da odolijeva ljetnim vrućinama su lavanda, smilje, žednjaci - priča nam Maja koja većinu ukrasa za balkon kupuje u velikim centrima poput Emmezete, a ponekad ju iznenade i mali kvartovski dućani te papirnice.

Nedavno sam se ugodno iznenadila kada sam u jednoj paprinici neočekivano pronašla slatke cvjetne aranžmane i pastelne teglice doslovno skrivene pod pultom, za kraj govori.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju