Poznat vam je onaj osjećaj kada dan nakon pranja prođete prstima po vlasištu i osjetite da vam se kosa već zamastila? Niste jedini, brojne se žene žale na ovaj mrski problem. Upravo zato kosu peru vrlo često, čak i svaki dan, a upravo u tome mogao bi ležati glavni uzrok problema.

Masna kosa rezultat je lojnih žlijezda na tjemenu koje proizvode ulje. Kosa zatim upije to ulje, a previše ulja može kosi dati mastan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, štoviše, čini ju sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kojeg će kosa izgledati previše opušteno i glatko.

Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, no to je greška broj jedan zbog koje će se korijen kose još više mastiti

Tanka i osjetljivija vlas, naravno, brže se masti od debele i čvršće, te se već jedan dan nakon pranja može zamastiti. Sve to povezano je s količinom ulja koje vlasište proizvodi, kao i s time koliko dobro vaša kosa "podnosi" ulje. Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, no to je najveća greška zbog koje će se korijen kose još više mastiti.

To se događa jer nakon što naviknete kosu na svakodnevno pranje, vlasište može postati masno i svrbjeti kada pranje želite odgoditi za koji dan. To je isto kao kad pretjerate s čišćenjem kože i odstranite s nje prirodna ulja – što više perete kosu, to će tjeme proizvoditi više ulja kako bi ga kompenziralo.

Slika nije dostupna Stvarno pale: Devet trikova pomoću kojih kosa izgleda gušće

Perete li inače kosu svaki dan, trebat će joj vremena da se privikne na to da je perete svakih nekoliko dana pa ćete je vjerojatno morati nositi svezanu ili staviti traku u danima između pranja. Kada se kosa navikne da je ne perete svaki dan, primijetit ćete drastičnu promjenu.

Osim toga koliko često perete kosu, važno je, naravno, i to čime je perete. Frizerski stručnjaci savjetuju da uložite u dobar pročišćavajući šampon za masnu kosu. On će dubinski očistiti vlasište i ukloniti višak nakupljene masnoće. Takav šampon najbolje je koristiti jednom tjedno, a uz njega možete koristiti i neki drugi šampon koji vam odgovara te regenerator.

Michelle Williams - gusti pixie Lažni volumen: Sedam frizura koje sjajno pristaju ženama s tankom kosom

Također je savjet da kosu perete u dva kraća puta, a ne jednom i duže, a regenerator stavljate samo na krajeve kose. Ako vam se kosa mrsi i teško ju je raščešljati, radije uložite u dobru četku za raščešljavanje nego da regenerator nanosite po cijeloj dužini kose.

Da se kosa manje masi, pomoći mogu i suplementi za rast kose koji njeguju vlasi iznutra kako bi se održalo zdravlje kose i vlasišta. Mnogi se kunu i u jabučni ocat kada je riječ o masnoj kosi. Jabučni ocat jednostavno otopite u malo vode i otopinom namočite kosu. Neka odstoji nekoliko minuta i kosa će biti potpuno čista i nimalo masna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju